Kas ülestõusmispüha on Teie jaoks pigem kiriklik või rahvakalendri püha?

Kärt Uibomägi:
Pole kunagi pidanud seda kiriklikuks pühaks ja minu tutvusringkonnas on see ikka pigem rahvakalendri püha. Varem tähistasin seda ka, kuid enam ei tähista. Laisaks olen muutunud ja ei pea vajalikuks seda püha tähistada. Muidu tuttavatel käime küll sel päeval külas häid pühi soovimas, aga muidu ise teadlikult ei tähista.

Allar Oja:
Oleneb kuidas võtta, minu arust on munadepüha rahvakalendri püha ja ülestõusmispüha on kiriklik püha. Mingi kiriklik sündmus see minu jaoks väga ei ole, pigem ikka rahvakalendri püha. Ma ei tea, kas ma sel aastal seda tähistan, aga üldiselt oleme ikka tähistanud munade värvimise ja munade katki löömisega.

Liis Kõnd:
Ülestõusmispüha või kevadpüha on minu jaoks pigem ikka rahvakalendri püha. Ma ei ole isegi kunagi mõelnud, et see võiks kirikupüha olla, kuigi ma tean, et lihavõtted on kirikliku päritoluga. Ise usklik ei ole ja mulle meeldib lihtsalt mune värvida. Eks igal aastal oleme midagi sel päeval teinud ning see aasta ei ole ka erand. Hetkel juba ettevalmistused käivad, varume mune ja sibulakoori.

Tanel Okkas:
Minu jaoks pole see kiriklik ega ka rahvakalendri püha. Põhiline on, et üks vaba päev aastas juures. Vahelduva eduga olen seda minu jaoks mitteolulist püha ka tähistanud, sel aastal vast õnnestub ka natuke mune koksida ja väike naps teha ja oma jänesele annan pühade puhul ühe porgandi lisaks.

Anneli Nagel:
Ikka rahvakalendri püha. Pole nagu selle peale tulnudki, et tegelikult võiks see kirikupüha olla. Tavapärane munadepüha möödub meil pereringis munade keetmise, värvimise ja katki koksimisega. Veel üheks traditsiooniks on kohupiimakoogi ehk paasha küpsetamine ja munade kinkimine. Mingeid erilisi traditsioone meil ülestõusmispühaga küll ei ole.


Küsis  EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus