Kas Teie istutatud puud on juba suureks kasvanud?

Maarja Zelinski, õpilane:
«Mu kodu juures kasvavad suured kuused, mänd ja elupuud, aga need on istutanud mu vanavanaema. Eriti ilus ja armas on mulle elupuu, see on aasta läbi roheline ja seal on paljudel lindudel pesad. Ühe pisikese kuuse olen ka ise istutanud, aga see ei läinud kasvama. Tammepuu aga küll. Kui kaua aega pole vihma sadanud, siis viin talle ikka vett. Olen aidanud istutada ka mõne õunapuu. Mulle meeldib käia seenel või niisama metsas uidata. Õpin kunstiklassis ja looduskaitsekuu puhul teeme metsateemalisi postkaarte. Need saadame üleriigilisele võistlusele.»

Elvi Kotkas, muusikaõpetaja:
«Jaa, on küll. Minu endise elumaja juures Aamissepa tänaval kasvab ilus kaserühm, mis sai juba kolmkümmend aastat tagasi istutatud. Nüüdki, kui sealt mööda lähen ja suureks sirgunud puid vaatan, on väga hea ja armas tunne. Meeles on ka tammepuu, mille istutas meie laulukoor Mart Saare auks Hüpassaarde. See on seal juba 35 aastat väga ilusti kasvanud. Jälle on tulemas laulu- ja tantsupidu, selle moto «Las jääda ükski mets» on väga hästi valitud ning laulupeoliste plaan istutada miljon puud on ülimalt hea. Koduaias töötamine ja metsasolek annab mulle jõudu ja energiat.»

Elle Luming, kunsti- ja loodushuviline:
«Algkooli ajal, sellest on aga juba mitukümmend aastat möödas, olid meil igal kevadel metsaistutamise päevad. Kaarepere kooli õpilased on istutanud terve Nava mäe kuuski täis. Natuke maanteeäärset hekki Kassinurmes on samuti meie istutatud. Viimastel aastatel olen istutanud vaid mõne õunapuu ja marjapõõsa, need kasvavad jõudsalt ja on juba vilja kandnud. Eestimaale tänavu miljoni puu istutamine on väga tore kampaania. Metsanädal on mulle väga südamelähedane, sest mul endal on ka pisike metsatükk. Sealt pole aga veel midagi ära võetud ja pole seetõttu ruumi juurde istutada.»

Olger Kukli, jahimees:
«Suurem puude ja põõsaste istutamise aeg oli paarkümmend aastat tagasi, kui sai oma kodu rajatud. Külatänavale istutasime kaseallee, nüüd annab see ilu ja varju. Aias on mõned õunapuud juba nõnda vanad, et tasapisi tuleb nende asemele uued istutada. Minu lemmikuks on «Kuldrenett», seda puud poputan ma kõige rohkem. Väike nõrkus on mul ka rooside vastu, need ju ka nagu pisikesed puukesed. Tänavuse metsanädala puhul tuldi hea algatusega välja, aga miljon uut puud jääb väheseks. Jahimehele paistab eriti silma, kui lagedaks ja lagastatuks on meie metsad muutunud.»

Gennaadi Rebane, autojuht:
«Kooliajal istutasin koos pinginaabriga Siimustisse suure lahmaka mände. Vaksapikkustest puukestest on juba mets kasvanud ja nüüd on hea vaadata, et oma töö ja vaev on vilja kandnud. Ega linnamehel polegi kuigi suurt võimalust puid istutada. 18 aastat tagasi, kui mul poeg sündis, istutasin haigla juurde ühe puu. Tollal oli selline komme, et pulmade või lapse sünni puhul pandi sinna puu kasvama. Olen Jõgeval sündinud ja kasvanud ja tunnen heameelt, et linn on muutunud kaunimaks ja puhtamaks. Mäletan aega, kui papi Aleksander Oras kesklinna parke rajas ja sadu puid istutas.»

Jüri Vooder, vallavanem:
«Oma koduaeda olen üsna palju viljapuid istutanud ja need on juba kõik saaki andnud, ka punaleheline sarapuu. Aga tosin aastat tagasi istutatud kreeka pähklil olid esimesed viljad küljes alles mullu. Metsa olen ma istutanud lausa mitmele hektarile, sest onu oli Murrus metsavaht ja tema juures käisin palju aastaid metsa istutamas. Looduses peab olema tasakaal: ei saa ainult raiuda, tuleb ka istutada. Sellel kevadel istutab vallavalitsuse ja volikogu rahvas Kasepää vallamaja ja lasteaia juurde heki ja ilupuid. Usun, et teisedki tulevad appi ja jupike järveäärt saab jälle ilusamaks.» 

ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus