Ka jõulude ajal võib tervislikult toituda

Eestlaste traditsiooniline jõulutoit on seapraad ja hapukapsad verivorstidega ning nendest roogadest jõuluõhtul tavaliselt naljalt ei loobuta. Pühad on aga pikad ja sellepärast soovitame valmistada lisaks ka tervislikke salateid ja suupisteid. Retseptide juurde lisame ka vaja minevate toiduainete ligikaudsed hinnad, et saaksite veenduda – tervislik toit pole tegelikult kallis.

Lehekülje pani kokku Jõgeval tegutsev tervisliku toitumise nõustaja MERIKE SAAREMÄGI

 

 

“Valed” kartulikrõpsud

Lõigake leht lavašši ahjuplaadil umbes kolmesentimeetristeks  ribadeks. Katke ribad riivitud tugevamaitselise juustu või sinihallitusjuustuga. Küpsetage ahjus 200 kraadi juures, kuni lavaširibad on kuldsed. Võtke ahjust välja, murdke ribad tükkideks. Juustu võite asendada ka mõne tervisliku maitseainega. Soovi korral võib lavašši enne juustu või maitseainete lisamist õliga pintseldada.

 Kasutasime Leiburi lavašši, mis maksis 98 senti, sama palju maksis ka Fazeri toode. Peale riivisime Vene juustu, mis maksis Säästumarketis 1,29 eurot.

 

Piparkoogimaitseline jõulukook

Koostis: 200 grammi Muscovado tumedat roosuhkrut (poolekilone pakk 2.20, seega maksab vajaminev kogus umbes 80 senti).

100 grammi kookosrasva või taluvõid (ligikaudu 80 senti)

tatrajahu (ligikaudu 30 senti)

Tatrajahu puudumisel võib kohviveskis jahvatada tatratangu

100 grammi kaerakliisid (ligikaudu 30 senti)

70 grammi maisi- või kartulitärklist

3 teelusikatäit piparkoogimaitseainet (ligikaudu 30 senti)

3 teelusikatäit küpsetuspulbrit

näpuotsatäis soola

400 grammi maitsestamata jogurtit (ligikaudu 80 senti)

5-6 supilusikatäit vett

200 grammi külmutatud pohli

Valmistamine

Sulatage kookosrasv (või), lisage suhkur ja sool ning segage ühtlaseks massiks. Lisage maitsestamata jogurt ning vesi ja jätkake segamist.

Teises kausis segage omavahel kuivained – tatrajahu, kaerakliid, tärklis, piparkoogimaitseaine, küpsetuspulber. Lisage eelnevale segule. Seejärel lisage külmutatud pohlad ja valage tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi.

Küpsetage 200-kraadises eelnevalt kuumutatud ahjus (keskmises osas) 30-40 minutit. Kook on valmis, kui sinna torgatud puutikk puhtaks jääb. Kook on parim soojalt. Lisage koogile süües kastet ning nautige jõuluaega.

Kaste

Astelpajupüree või mõni muu hapukas moos

 

Tatrajahust piparkoogid

Koostis: 1 muna

1 tl küpsetuspulbrit

175 grammi tatrajahu (umbes 35 senti)

125 grammi toasooja võid või kookosrasva (umbes üks euro)

75 grammi hakitud mandleid, pähkleid või rosinaid (umbes üks euro)

100 grammi tumedat roosuhkrut (umbes 80 senti)

2 teelusikatäit piparkoogimaitseainet (umbes 20 senti)

veidi soola

Valmistamine: vahustage toasoe või või kookosrasv suhkruga, lisage muna ja jätkake vahustamist. Segage tatrajahu hulka küpsetuspulbrit ja soola. Lisage võile ja suhkrule. Kõige viimasena lisage pähklid või rosinad.

Võtke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat ning vormige tainast väikesed pallikesed. Plaadile asetades suruge need pallikesed vees märjaks tehtud kahvliga veidi lapikuks. Küpsetage 180-kraadises ahjus umbes 15 minutit.

 

 

Tatrasalat

Koostis: 2 dl tatart (umbes 50 senti)

1porru (umbes 30 senti)

1karp kirsstomateid (umbes 89 senti)

2 paprikat (kollane ja oranž)

œ karpi rukolat või muud rohelist salatit

œ pakki fetajuustu (umbes 1.40 eurot)

Feta võib asendada tuunikalaga.

 

Kaste salatile

Umbes 10 tükeldatud päikesekuivatatud tomatit

2 spl extra virgin oliiviõli

Maitseks sidrunipipart, hakitud basiilikut

Valmistamine

Pange tatar eelmisel õhtul vette likku, kurnake ära ja lisage pooleks lõigatud kirsstomatid, viilutatud porru, hakitud paprika, roheline salat ja tükeldatud juust.

Lisage kaste, soovi korral võite lisada sidrunimahla, balsamicot või sojakastet.

Segage kokku ja laske hea maitsta!

 

Porgandi-kookosekook

100 grammi suhkrut (umbes 10 senti)

Viis muna (umbes 50 senti)

300 grammi riivitud porgandeid (umbes 15 senti)

300 grammi kookoshelbeid (umbes 3 eurot)

50 grammi maisi- või kartulijahu (umbes 10 senti)

2-3 supilusikatäit õli, kookose- või palmirasva

Kardemoni, küpsetuspulbrit.

Vahustage munakollane suhkruga, lisage kookoshelbed, riivitud porgand, õli. Lõpuks lisage tärklis, soovi korral küpsetuspulber ja kardemon, pisut soola. Kõige lõpuks lisage vahustatud munavalge.

Valage küpsetuspaberiga kaetud vormi, küpsetage 200-kraadises ahjus kuni 40 minutit.

 

Talvine toorpuder

3 dl külmutatud maasikaid või vaarikaid

5 dl maitsestamata jogurtit

2,5 dl kaera- või nisukliisid

Võib lisada ka seemnesegu. Sobib kohe söömiseks, võib ka õhtul valmis segada ja hoida hommikuni külmkapis. Peaks jätkuma neljale-viiele inimesele.

blog comments powered by Disqus