Jõululaual olgu erksat värvi ja vürtsikaid maitseid

?Tulevastele kokkadele toitlustamise aluseid tutvustades räägin ma muidugi ka tervisliku toitumise vajadusest, ent jõululauas eesti pere ainult toorsalatiga vist ei lepi,? ütles Merle Suurväli muiates. ?Talvel tahab eestlane üldse rammusamat sööki, ammuks siis jõuluõhtul.?

Ent kõhu täitmise kõrval võiks jõulusöök ka silmailu pakkuda. Näiteks suure kausi asemel soovitab Merle Suurväli panna süldi ehk siis tarrendis sea-, looma- või linnuliha plastikust ühekordsetesse pitsidesse ? nendessesamadesse, millest näiteks tooteesitlejad kauplustes joogikraami maitsta pakuvad. Taldrikule lööduna näevad lihatarretised juba niigi ?nunnud? välja, aga kui topsi põhja on veel midagi värvikat, näiteks tilli, peterselli, kurki, porgandit või paprikat pandud, on laual kohe ka värvi juures.

Jõululikku punast värvi lisavad ka näiteks munakollasevõi, tuunikalasalati või singi-küüslaugu-majoneesiseguga täidetud viinamarjatomatid.
Eestlase traditsiooniline jõulupraad on ikka olnud hapukapsastega seapraad, aga kes sellest tüdinud, võiks teha niisama jõulupärase täidetud kana või mustade ploomide ja kuivatatud aprikoosidega searulaadi. Kes aga hoopis kala-usku, võib maitsestatud punase kala (Jõgeval on viimasel ajal saada olnud nii väljamaist lõhet kui ka kodumaist forelli) ahju lükata. Oi, kui hea saab!

Midagi magusat peab jõululaual ka muidugi olema. Merle Suurväli soovitab teha jõuluõhtuks jõulupärja või sultanikeeksi. Jõulupärja jaoks tehakse pärmitainas, rullitakse see lahti, kaetakse võist, rosinatest, fariinsuhkrust, sukaadist, sidrunikoorest, kaneelist ja riivitud muskaatpähklist koosneva täidisega ja keeratakse rulli. Rõngaks ühendatud rullile lõigatakse kahe kolmandiku ulatuses sisse sälgud ning keeratakse sälkudevahelised osad külili. Nii tekib kui roosipärg. Enne ahju panekut tahab see natuke kerkida, ent küpseb siis jälle üsna kiiresti.

Sultani- ehk Araabia keeksile annavad maitset ja värvi vürtsid, kuivatatud ja konserveeritud puuviljad, pähklid ja mandlid ning konjak, piduliku ilme annavad küpsetisele glasuur ja nonparellid ehk värvilised martsipanikuulikesed. Sultanikeeksi on soovitav küpsetada rõngasvormis, sest nii on ta ilusam ja küpseb paremini läbi. Nagu muudki võibiskviittaignast tooted, vajab ka sultanikeeks päris pikka küpsemisaega ? terve tunni või enamgi.

Kes ka jõuluõhtul lahjemat maiust eelistab, võib küpsetada mahlase porgandikoogi, millest pole rasvainet mitte grammigi, küll aga rohkesti riivitud porgandit. Katteks käib soovitavalt rõngasvormis küpsetatud koogile sidrunimahla ja suhkruga maitsestatud sulatatud juustu ja hapukoore segu.
?Seda kooki söövad meelsasti ka veendunud porgandivaenlased, sest tainasse lisatav riivitud sidrunikoor võtab porgandile iseloomuliku maitse ära,? ütles Merle Suurväli.
Head isu ja fantaasiat jõululaua katmisel!

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus