Joogimeistrid kogunevad Albus

Sel laupäeval ja pühapäeval peetakse Järvamaal, Albus, Eesti joogimeistrite festivali ja laata. Ennekõike väikepruulikodasid tutvustav sündmus saab Eestis esimest korda teoks maapiirkonnas.


Korraldajad on paikkonna elu edendajad Arlet Palmiste ja Triinu Palmiste, kes tuntud Jõgevamaalgi.

Arlet Palmise sõnul on sündmus ennekõike mõeldud ametlike väikepruulikodade tutvustamiseks. Need on enamasti sõpruskonnapõhised või pereettevõtted. Teisel päeval võivad oma toodanguga tulla laadale kõik, kes kodus pruulimisega tegelevad. “Praegu on meile tulemas kolm veinitootjat, kolm siidritootjat ja umbes viisteist õllekoda. Kokku peaks saadaval olema üle saja õllesordi,” lisas ta.

Igal joogil oma lugu

Palmiste märkis, et Eestis on praeguseks tekkinud päris palju mahlatootjaid. “Mahla tehakse erinevatest Eesti aedades ja looduses leiduvatest toorainetest. Lisaks on ka mõned limonaaditegijad.

Käsitööjoogid on kõik põnevad, sest niisama ei võeta kulunõudvat tegevust ette. Jook maitseb hoopis parem, kui olete varem meistri käest järgi uurinud konkreetse joogi loo: millest ta koosneb, milline on tema tootmisprotseduur ja tema lugu. Maitseid saab nautida ka Jäägri villa gurmee-restoranis, kus pakutakse näiteks jänesepraadi.”

Festivali laadapäeval toimub spetsiaalses loengutelgis tihe programm. Kuulda saab oma ala tunnustatud meistrite kogemuslikke tutvustusi veini, siidri ja õlle valmistamisest. Lisaks tutvustatakse ja müüakse mitmesuguseid seadmeid ja inventari oma koduse pruulikoja sisse seadmiseks. Loengukavas on veel ka üldtutvustavad loengud väikepruulikodadest Eestis,” rääkis Palmiste.

“Festivali kultuuriprogrammi sisustavad 5. augustil ansamblid Jäääär, Miljardid, muusikud Marten Kuningas ja Meisterjaan. Kogu Jäägri villa peoplatsi kaunistavad tuled. 6. augustil on aga publiku ees Henri Laks ja kohalikud taidlejad,” rääkis Arlet Palmiste.

Rohkem maitseid

Arlet Palmiste märkis, et meie riigi alkoholipoliitika kulgeb veidi valepidi. “Palju rohkem tuleks tegeleda alkoholikultuuri propageerimisega. Alkoholi tarbimises ei ole midagi halba, kui seda tehakse mõistlikes kogustes. Purju joomine ei saa olla eesmärk. Eesmärk saab olla erinevate maitsenaudingute kogemine ja kui küllalt kinnise eestlase meel selle abil veidi avaneb ja ta vabaneb kogunenud pingetest, siis ongi väike mõistlik naps oma ülesande täitnud.”

Palmiste hinnangul juuakse meil liiga palju. “Kindlasti võiks vähem alkoholi tarbida ja rohkem maitseid nautida. Seda tuleks inimestele õpetada ja loodan, et meie üritus paneb mõne inimese selle peale mõtlema. Teine pool on ise jookide valmistamine. Ise valmistades suhtud ka joomisesse teisiti. Meistrite toodangut proovides kõrvutad seda enda omaga. Tunnetad seda vaeva, tööd ja armastust, mis on sinna sisse pandud. Siis ei joo sa kulinal, vaid naudid igat sõõmu,” lisas ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus