Jõgevamaa ootab maitseelamusi nautima

Esimest korda toimub 5.–15. novembrini üle kogu Lõuna-Eesti maitsete nädal „Metsast taldrikule”.
Ligi 60 toidukohta on pannud kokku erimenüüd, milles kasutatakse vähemalt ühe komponendina eestimaist metsasaadust ning mis koosneb suuresti kohalikust toorainest. Jõgevamaal osaleb kolm toitlustuskohta, kelle menüüst leiab näiteks põdraliha, erinevaid seeni ja marju.


„Maitsete nädalal osalemine on väljakutse,“ ütles kohvik Ateljee perenaine Diana Lall, sest teemakohase tooraine hankimine ei olegi nii lihtne.
„Oleme ootusärevuses, sest oleme oma mugavustsoonist väljas. Iga uus väljakutse avardab silmaringi. On hea meel, et inimesed on meie juurde oma tee leidnud ja sellistest teemapäevadest püüame osa võtta just seetõttu, et külastatavust veelgi tõsta.”

Iga päev uus pearoog

Ka LAUT resto perenaine Kat-rin Olesk on seda meelt, et erimenüü koostamine on põnev ettevõtmine. „Sellistel üritustel kaasalöömine arendab meid ennast ja on hea koha tutvustamiseks. Oleme kaasa löömas päris esimest korda ja on põnev teada saada, kas jääme silma. Meil saab ette broneerida õhtusöögi vaid kaheks reedeks ehk 6. ja 13. novembriks ning kõik külastajad saavad lasta ennast üllatada.”
Avinurme Puiduaida perenaine Eveli Tooming ootab nädalat aga elevusega, sest neil on plaanis pearooga iga päev vahetada. „Osaleme, sest kätte on jõudmas niinimetatud madalhooaeg ja tahame suurendada atraktiivsust ja näidata, et oleme olemas ja tasub tulla. Meil on jahimeestega head suhted ja kindlasti saame pakkuda metsloomaliha. Pearoad vahetuvad iga päev ja nii saabki tulla jälle uut rooga proovima. Oleme valmis pakkuma parimat.”
Endiselt Jõgevamaa koostöövõrgustikku kuuluv, kuid praeguse Tartumaa alla jääv Juulamõisa pärimuskohviku perenaine Eneli Kaasik lisab, et selline teemaüritus toob neid ennast ka mugavus-tsoonist välja ning põnev on testida ja katsetada uusi menüüsid. „Muidu oleme ikka tavapäraselt lahti, kuid ette broneeringuid juba koguneb ja nii on ikka kindlam, kui laud ette kinni pandud.”

Võiks ette broneerida

„Sadakond aastat tagasi söödi meie kandis küll erinevate metsloomade liha ja seeni, kuid marjadest peamiselt jõhvikaid ning neidki rohkem arstirohuks. Nõukogude ajal kujunes metsas käimisest aga peaaegu spordiala, sest marjade ja seente hoidistamine oli populaarne nii toidulaua mitmekesistamiseks kui uute maitsekoosluste katsetamiseks.
Täna on võimalik metsasaadusi leida nii poest kui turult kas toorelt, külmutatult või hoidistena ning metsas käiakse rohkem jalutamise ja ajaveetmise eesmärgil. Sellegipoolest on omakorjatud mustikad või kuuseriisikad ikkagi maailma parimad, mis pannakse laual aukohale,“ rääkis Jõgevamaa Koostöökoja kohaliku toidu spetsialist ja ajaloolane Ülle Jukk.
„Seetõttu võiks toidunädal pakkuda huvi uudishimutsejatele, kuidas erinevaid metsaande tänapäevaselt serveerida ning pärast kodus kasvõi ise järele proovida.“
Külastajad võiksid oma söömaaja ette broneerida vastavalt kodulehel toodud tingimustele, sest see tagab, et igaüks saab kindlasti oma soovi täidetud.
Põnevaid maitseelamusi pakkuvad söögikohad ootavad külalisi veel Tartumaal, Põlvamaal, Viljandimaal, Võrumaal ja Valgamaal. Kõikide toitlustajate ning menüüdega saab tutvuda kodulehel. Erimenüü hind on vahemikus 15–19 eurot.

ULVI TAMM

 

blog comments powered by Disqus