Jõgeval aretatud kartulit kasvatatakse Jakuutias

Sahha (Jakuutia) vabariigis kasvatatakse  Jõgeva Sordiaretuse Instituudis aretatud kartulisorti ’Varmas’.

Jõgeva Sordiaretuse Instituudi kartulikasvatuse osakonna juhataja Aide Tsahkna sõnul jõudis kartulisort ’Varmas’ nähtavasti nii kaugele möödunud sajandi kaheksakümnendatel aastatel, kui  sorte  üle kogu Nõukogude Liidu sordikatsepunktidesse katsetusse saadeti.

“Meie andmetel läksid viimased 120 kilo kolme sordikatsepunkti Jakuutias 1981. aastal. Sellest, et kartulisort ’Varmas’ seal praegu rajoonitud on, saime teada möödunud suvel Peterburis peetud konverentsil ühelt Jakuutia teadusliku uurimise instituudi teadurilt. See mees oli oma katsetes standardsordina meie ’Varmast’ kasutanud. Jakuutias on seda sorti vahepeal ka tervendatud, nagu meiegi Sakus EVIKA-s kõiki oma kasvatatavaid sorte viirushaigustest tervendame,” rääkis Tsahkna, kes

märkis Jakuutiasse jõudnud kartulisordi ära ka Jõgeva Sordiaretuse Instituudi 90. aastapäevale pühendatud seminaril peetud ettekandes. 

Kartulisorti ’Varmas’ hakati Eesti põldudel kasvatama 1965. aastal, kuid üldiselt see sort siin eriti laialt ei levinud. “Väga palju seda kartulit saatsime igal aastal lõunapoolsetesse liiduvabariikidesse Moldaaviasse, Ukrainasse, Kirgiisiasse jne,” meenutas Aide Tsahkna.

’Varmas’ on vähikindel, varajane, valgete õitega, ümarovaalsete madalate silmade ja valgete mugulatega ning küllalt lehemädanikuõrn. “Kes mäletavad Läti sorti ’Priekuli varajane’, siis ’Varmas’ valmib samal ajal, kuid on saagikam, veidi tärkliserikkam ja maitsvam,” selgitas sordiaretaja.

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus