Jõgeva haiglas tegutseb taas pagariäri

 

Jõgeva haiglas valmistas ja turustas pikka aega maitsvaid küpsetisi legendaarne pagar Leida Veri. Pärast tema pensionile jäämist jätkab sama tööd  osaühing Katsal. Firmas töötab ka mõned aastad tagasi Eesti parimaks noorpagariks tunnistatud Mirjam Toomjõe.

Katsali juhatajale Katrin Mikule on saiade, pirukate, kookide ja teistegi suupistete küpsetamine juba aastaid hobiks olnud. “Kolm aastat tagasi olin Saksamaal ühel koolitusel. Mulle meeldis, et seal asusid pagariärid tänava ääres lausa üksteise kõrval. Paljudes kodudes on tavaks osta pagaritooteid “oma“ kindlalt pagarilt, keda tuntakse ja usaldatakse, mitte supermarketitest. Nii tekkiski mul mõte pagaritöökoda rajada,” rääkis Katrin.

Tema sõnul otsiti pagariärile ruume nii Jõgevalt kui kaugemalt. Sobiv pind vabanes Jõgeva haiglas ja sõlmitigi  leping selle kasutamiseks. Asjade  ladusale kulgemisele aitas palju kaasa haigla juhataja Peep Põdderi ja haldusjuhi Valdur Hüdsi positiivne suhtumine.  

Algus oodatust raskem

Väga oluliseks pagariäri käimalükkamisel nimetas Katrin Mikk Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest saadud  100 000 krooni suurust toetust. “Kirjutasime projekti, milles rõhutasime, et soovime inimestele pakkuda oma kodupaigas valmistatud värskeid pagaritooteid. Enne avamist külastasime ka mitmeid Eesti pagariärisid, kust saime head nõu nii tooraine hankimiseks kui ka seadmete muretsemiseks.  Mõndagi tarvilikku kuulsime Leida Verilt, kes meile ka mitu vajalikku tööriista kinkis. Tunnuslauseks valisime „Soojad pirukad külmast linnast”,” rääkis firma juhataja.

Katrin Mikk tunnistas, et pagariettevõtte käivitamine  ja arendamine oli tunduvalt raskem, kui ta arvata oskas.

“Vahel mõtled, et inimestele maitsevad ühed küpsetised, tegelikult soovivad nad aga midagi muud.  Samas on niisugune tagasiside igati normaalne ja ka meile oluline. Nii selgus, et huvi  tuntakse kilupirukate vastu, Jõgeva Gümnaasiumi õpilaste soovil hakkasime aga tegema pitsasaiakesi,”  tõi ta näiteid.  

Õppimine kuulub töö juurde

“Mõistagi peab konkurentsis püsimiseks pidevalt õppima. Käin mitmetel täiendkoolitustel. Praegu õpin Tartu Kutsehariduskeskuses tortide kaunistamist,” rääkis Katrin.

Töötukassa kaudu sai firmas tööd Mirjam Toomjõe, kes 2006. aastal Eestimaa parimaks nooreks pagariks tunnistati.

“Püüan uues pagariäris oma teadmiste ja oskuste toel parima anda. Ühtlasi julgustan vapper olema ja oma professionaalset võimekust säilitama teisigi, kel parajasti tööd pole, sest huvitav ja ahvatlev pakkumine võib tulla iga päev,” ütles Mirjam.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus