Hobigrillijate põnev kaksikelu

Jõgeva linna päevade raames möödunud laupäeval peetud Grillfest näitas, et Eestimaal on tekkinud päris suur hulk põnevat kaksikelu elavaid inimesi, kes nädala sees ettevõtja, juristi, ametniku või kellegi teisena tegutsevad, ent nädalavahetustel hasartseks grillijaks kehastuvad. Ja grillida, nagu selgub, võib peaaegu kõike, isegi maasikaid.

Jõgeva kesklinnas peetud Grillfesti näol oli tegemist tänavuste Kesk-Eesti meistrivõistlustega grillimises. Eesti Grilliliidu juhatuse liikme Auris Rätsepa sõnul on Kesk-Eesti meistreid grillimises varem selgitatud kas Põltsamaal, Türil, Paides või Raplas. Jõgeval peeti sellist võistlust esimest korda.

Kaheksal osalenud võistkonnal tuli esimeses võistlusvoorus grillida Rakveres toodetud searibi ja teises voorus Talleggi kanakintse. Kolmandas, fantaasiavoorus grilliti vabalt valitud fantaasiarooga, millel kohustuslikke komponente polnud. Kui searibi ja kanakintsud tuli viia karbis kohtunike telki, siis fantaasiavooru roogi esitles iga võistkond kohtunikele oma võistluspaigas.

Kaubahalli esisel võistlusplatsil ringi liikudes ja grillijatega vesteldes selgus, et kaheksast võistkonnast neli koosnes osaliselt või täielikult Jõgevamaa inimestest. Kui Super Hot Grill Bänd ja Kaitseliidu Jõgeva maleva esindus proovisid võistlustel kätt esimest korda, siis BBQ Semud ja Campingaz on juba kogenud tegijad. Võistkond BBQ Semud tuli võistlema Siimustist. Kui nende telki külastasime, oli parasjagu käimas ribigrillimine ning grilli juures toimetaval Tauno Vaagenil olid käed tööd täis: kord tuli süte kohal küpsevaid ribitükke keerata, kord neist välja immitsevat verd ära pühkida.

“Kui verd ära ei pühi, omandab ribi kärsanud ilme,” selgitas Tauno. “Grillitaval kraamil tuleb üldse pidevalt silm peal hoida. Kui end viieks minutikski unustad, võib pärast juba hilja olla, sest liha on söestunud ja kogu võistlus mokas.”

Võistkonna kapteni Kairi Timuski sõnul teeb BBQ Semud grillimisvõistlustel kaasa juba viiendat hooaega. Tõsi, esimestel aastatel võisteldi pisut teises koosseisus ja teise nime all. 17. mail Valgas toimunud Lõuna-Eesti meistrivõistlustel grillimises tulid nad esikohale.

“Kogemused on meil suured, aga võita pole lihtne, sest kõigil on oskusi ja häid ideid ning kõik annavad parima, et olla esimene,” ütles Kairi Timusk. “Sellisele võistlusele niisama välja ei tulda, vaid valmistutakse tõsiselt. Ja kogenumatel tasub ka uustulnukaid karta, sest korduvalt on juhtunud, et mõnes võistluskategoorias napsavad üllatusvõidu just nemad.”

Kolleegid rõõmustasid

Kaitseliidu Jõgeva maleva naistöötajad olid näiteks enne võistlusele tulekut nädal aega Kaitseliidu hoovil trenni teinud: proovinud grillida nii ribi, kanakintse kui ka fantaasiavooru jaoks välja mõeldud üllatusmune ehk täidisega kotlette.

“Pusisime oma mõistusega, aga uurisime ka Eesti Grilliliidu kodulehel olevaid õpetusi,” ütles Maris Paas.

“Meie harjutustöö tulemused sõid oma maja inimesed suurima heameelega ära,” lisas Pille-Riin Miško.

Võistkond Super Hot Grill Bänd otsustas hindajaid fantaasiavoorus üllatada verivorstiga.

“Jõgeva on ju külmalinn ja siin sobib ka soojal ajal verivorsti pakkuda,” ütles võistkonna kapten, jääpurikafestivalide korraldamisega tuntuks saanud ettevõtja Raul Taul. Vihjeid talvele ja jõuludele võis näha ka võistluspaiga kujunduses: kohale olid toodud tõukekelk ja ehitud jõulupuu.

Campingaz Team, mille pooled liikmed pärit Tartust ja pooled Siimustist, rõhus fantaasiavoorus samuti kohalikule eripärale. Jõgevamaal oli omal ajal ju vutikasvatus heal järjel ning just grillvutte see võistkond pakkuda otsustaski. Lindude lihakehad olid toodud Tartumaalt Järveotsa vutifarmist ning neid oli hoitud eksootilist kollakat-rohekat karva marinaadis, mis andis grillijatele põhjust nalja visata, et need on “Shreki vutid”. Kui köögiviljatäidisega linnud grillitud said ning taldrikule salatipadjale asetati, oli pilt muljetavaldav.

Üldse oli põnev jälgida, kuidas fantaasiavooru roogade esitlusaja lähenedes grillijate telgid kähku stiilseteks minirestoranideks ümber kujundati ning road kunstipäraselt taldrikutele sätiti. Julgen arvata, et hobigrillijate oskused ei jää toidu valmistamisel ega ka serveerimisel paljude restoranikokkade omadele alla.

Nagu haigus

“Kui korra grillimisega tegelema hakkad, siis muutub see justkui haiguseks, millest enam lahti ei saa,” tunnistas tapalane Koit Kuusk võistkonnast Näm-Näm Production. “Oleme küll asjaarmastajad, ent tahame ikkagi grillimise alal pidevalt areneda. Ja ega teisiti saagi, sest võistlused lähevad iga aastaga kõvemaks ja konkurents suuremaks.”

Eesti Grilliliidu juhatuse liikme Auris Rätsepa sõnul on Grillfesti nime alla koondatud grillimisvõistlused tõelised rahvavõistlused, sest nii võistlejad kui ka hindajad on tavalised toiduhuvilised inimesed. Kohtunikuks saamiseks tuleb Rätsepa sõnul astuda grilliliidu liikmeks ja läbi teha liidu korraldatav tasuta koolitus, mida viivad läbi selle ala tõelised spetsialistid.

“Ehkki kohtunikeks on amatöörid, lähtuvad nad hindamisel siiski kindlatest kriteeriumidest,” ütles Auris Rätsep. “Kui ikka liha ribi küljest lahti ei tule, on ribi toores. Samas on hindamisel ka teatav subjektiivsuse moment, sest maitse-eelistused on inimestel ju erinevad.”

Jõgeval peetud grillimisvõistluse kohtunikud tunnistasid kõigis kolmes voorus parimaks harjumaalastest koosneva võistkonna Märt ja Sõbrad. Loomulikult tunnistati nad ka võistluse üldvõitjateks ehk Kesk-Eesti meistriteks grillimises. See annab neile õiguse osaleda sel nädalavahetusel Pärnu Vallikäärus toimuva Hea Toidu Festivali ajal peetavas Grillfesti superfinaalis ehk Eesti meistrivõistlustel grillimises.

Auris Rätsepa sõnul toimuvad Grillfesti raames kuue piirkonna (Ida-, Lääne-, Lõuna-, Põhja- ja Kesk-Eesti ning saarte) meistrivõistlused, Eesti meistrivõistlused grillimises ning lisaks neile veel teemavõistlused, kus grillitakse võistu kas vorste, lambaliha, veiseliha, kala või õunu.

“Ühtekokku peetakse maist augustini 15 võistlust, nii et ega korraldusmeeskond suve jooksul koju õieti saagi,” ütles Auris Rätsep muiates.

Kesk-Eesti grillimismeistrivõistluste paremad

Rakvere searibivoor: 1. Märt ja Sõbrad; 2. Näm-Näm Production; 3. Reola Gaas.

Talleggi kanalihavoor: 1. Märt ja Sõbrad; 2. Näm-Näm Production; 3. Campingaz.

Kaupmehe fantaasiavoor: 1. Märt ja Sõbrad; 2. Näm-Näm Production; 3. BBQ Semud.

Üldjärjestus: 1. Märt ja Sõbrad; 2. Näm-Näm Production; 3. Campingaz.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus