Esimesed piimatooted said mahemärgid

FIE Arvo Veidenbergi Pajumäe talu toodetest tunnustati kohupiima- ja jogurtitooteid. Juhan Särgavale kuuluva AS Saidafarmi toodetest said tunnustuse kohupiim, jogurt ja juust. Tootja või käitleja, kelle ettevõte on mahepõllumajanduse seaduse alusel tunnustatud võib mahemärgiga märgistada toidutooret ja toitu, mis on kasvatatud või mida on töödeldud mahepõllumajanduse seaduse nõuete kohaselt ja mille põllumajanduslikest koostisosadest vähemalt 95% on mahepõllumajanduslikult toodetud. Tootes võib kasutada kuni 5 % selliseid mittemahepõllumajanduslikult toodetud põllumajanduslikke koostisosi, mida ei ole võimalik hankida mahepõllumajanduslikult toodetuna. Selliste koostisosade loetelu on toodud EÜ Nõukogu määruses. Eestis on kokku 1015 mahetootjat, kelle hooldada on ligi 64 000 hektarit põllumaad. Mahetöötlejaid on koos Veidenbergi ja Särgava ettevõtetega kokku üheksa. Nende hulka kuuluvad: OÜ Ökosahver, AS Saaremaa LPT, OÜ Maarjaõli, AS Pere Leib Tootmine, AS Viljaveski, OÜ Sildest ja FIE Mait Rõõmussaare Raismiku talu. Eesti Konjunktuuri Instituudi 2005 aasta uuringust selgus, et enam kui pooled Eesti tarbijaist soovivad osta mahetooteid. Seetõttu jõuab järjest enam turule nõuetele vastavalt töödeldud tooteid. Mahepõllumajandus toimib Eestis eelkõige tänu Maaelu Arengukava raames mahepõllumajandusliku tootmise eest makstavale toetusele. Veelgi hoogsamaks töötlemise ja turustamise arenguks on Eestis loomisel mahepõllumajanduse arengukava. VOOREMAA

blog comments powered by Disqus