Eckard Klug õpetas huvilisi saia küpsetama

MTÜ Sadala Hoolekande Ühing eestvedamisel Ookatku külas Eistre talus toimunud  kodusaia küpsetamise õppepäeval oli koolitajaks kohaliku elu edendaja Eckard Klug.

Ta hakkas enda sõnul ise kodus saia tegema 1954. aastal, kui vanem vend asus tööle pagaritööstusse ja oma oskused nooremale vennale edasi andis.

“Sõbrad ja tuttavad on korduvalt Eckardi saiaküpsetamist näinud ja Sadala kandi rahvale on tema saia maitse juba hästi tuntud,” ütles Sadala hooldekandeühingu eestvedaja Luule Väin. Et Eckard Klug kõneleb eesti keelest ladusamalt inglise keelt, tõlkis tema jutu saiaküpsetamisest eesti keelde Valdi Reinas.

“Saia retsept ise on ju üpris lihtne, aga eriliseks teeb selle Eckardi moodus tainast sõtkuda. Kui kahe käega kiirelt tegutseda, jäävad hiljem saia küpsedes selle pinnale sajad spiraalid, mida Eckard ise hellitavalt “saiaroosiks” nimetab. Õppijate saabudes oli esimene tainas juba kerkinud ja kõik said pärast ettenäitamist ise proovida seda sõtkuda. Kui esimene saiapartii ahju läks, valmistati algusest peale juba uus tainas. Mõne aja pärast tulid esimesed küpsetised ahjust ja järg oli uue laari käes. Vahepealne aeg kulus küsides ja vastates märkamatult, küsimusi esitati ka muul teemal kui saiaküpsetamine. Vestlusring oli sedavõrd aktiivne, et ära jõuti oodata ka järgmine ahjutäis, mida kõik õppepäeval osalenud ka koju kaasa said võtta,” rääkis ta.

Vajalikud ained kodusaia küpsetamiseks tõid Eckard Klug ja Luule Väin. Saiu valmistati kuuekaupa ja selleks sai kasutada tavalist elektripliidi ahju, mille iseärasustega õpetaja Eckard juba harjunud on.

Arvestades köögi suurust, oodati Täiskasvanud Õppija Nädala raames toimunud õppepäevale kuni kümmet inimest. Lähemalt ja kaugemalt ehk Jõgeva alevikust Mustveeni oli tulnud kursusele kaheksa inimest, aga koos pererahva lähema tutvusringkonnaga toimetas köögis neliteist saiategijat.

“Retsepte ja nippe kirjutati üles usinalt, üks pereema lubas küll kohe poodi jahu järele minna, aga küpsetama lubas panna pereisa, kellel “rooside” tegemine pärast mitmeid katseid väidetavalt paremini välja kukkus. Küllap proovivad kõik küpsetuskoolitusel osalenud vähemalt korra kodus saia teha, sest ega head kuuma saia naljalt poelettidelt ei leia,” ütles Eckard Klug.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus