Barbecue-meistrid Türilt

Terve sea küpsetamine võtab aega omajagu, sestap pandi kärssninad spetsiaalsetesse barbecue-ahjudesse (need olid võistlejatel endil kaasas) või vardasse siis, kui laadalised alles kodus teist külge keerasid. Kahe Tallinna võistkonna, Smoked Pioneersi ja BBQ Symphony esindajad väitsid näiteks, et siga sai ahju kell üks öösel, olles eelnevalt läbinud tõhusa “vaktsineerimise”: lihakeha maitsestamiseks süstitakse sellesse nimelt vürtsidega rikastatud marinaadi või soolvett.

Kella poole kaheks päeval pidid sead valmis olema, sest siis võttis ?ürii ette hindamistuuri. Maitseproove võeti igal seal kolmest kohast: kaelakarbonaadist, välisfileest ja tagatükist. Hinnati liha välimust, küpsusastet ja maitset. Lisandeid seevastu ei hinnatud.

Aega, mil ?ürii otsuseid tegi, nimetasid osalejad selliste võistluste mõnusaimaks osaks.

“Kui lihaküpsetamise ajal hoidutakse veel veidi omaette ja salatsetakse, siis pärast hindamist suheldakse juba elavalt ja vahetatakse innukalt kogemusi: kes mida maitsestamiseks kasutas ning kui kaua ja missuguses kuumuses küpsetas,” ütles Frank Kolde meeskonnast Smoked Pioneers. “Sellised võistlused ongi eelkõige seltskondlik üritus, kus saab suhelda inimestega, kellega muidu kokku ei puutuks, ning mõnusasti juttu ajada. Räägime lihaküpsetamisest ja maailma asjadest, aga naistest mitte kunagi.”

Millest räägivad või millest ei räägi naissoost lihaküpsetajad, jäi Lõuna-Eestist pärit naiskonna Kärts, Mürts ja Karl Gustav liikmete käest kahjuks küsimata.

Miss Siga

“Ma ütlen teile, kes võitis: võitis siga,” vaimutses Türi Pritsumeeste võistkonna liige Pearu Mandre vahetult enne ?ürii otsuse teatavakstegemist. Sisuliselt oli tal kindlasti õigus, ent formaalselt kuulutas ?ürii võitjaks siiski just Türi Pritsumehed, teise koha sai BBQ Symphony ja kolmanda koha võistkond Meeskond Otepäält. Tiitli Miss Siga 2006 pälvis parima väljanägemise eest võistkonna BBQ Symphony küpsetatud siga. Parima kaelakarbonaadi eriauhinna sai Smoked Pioneers, parima välisfilee eriauhinna BBQ Symphony ja Türi Pritsumehed ning parima tagaosa eripreemia BBQ Kolled? (Narva).

Võitjavõistkond Türi Pritsumehed koosneb tõepoolest pritsumeestest. Peale Pearu Mandre kuuluvad sinna Arvi Pittelkoff, Peep Lints ja Eilo Eesmäe.

“On päevi ? ja mitte vähe ?, mil lihaküpsetamine neile rohkem sisse toob kui tule tõrjumine,” ütles üritust juhtinud Auris Rätsep viie tuhande kroonisele võidupreemiale ning Türi Pritsumeeste kolmandale järjestikusele seaküpsetamise Eesti meistri tiitlile viidates. Ühel varasemal aastal on Türi Pritsumehed isegi maailmameistrivõistlustel käinud. Sel aastal ei pidanud nad mõttekaks sinna minna, kuna seal käivat regioonisisene punktidejagamine nagu Eurovisiooni lauluvõistlusel.

Barbecue-ahi on Türi meestel endi ehitatud ja näeb välja uhkem kui mõne mehe auto.

“See on Euroopas ainulaadne ja väga universaalne ning pole meid veel ühelgi võistlusel hätta jätnud,” ütles Arvi Pittelkoff.

Teine tase

“Barbecue on omaette nähtus,” lisas võistkonnas Sarviktaat ja Liblikas kaasa teinud Arne Sampka. “Ka see, kes end grillimises juba kõva käena tunneb, peab barbecue juurde jõudes enam-vähem nullist alustama. Barbecue on võrreldes grillimisega hoopis teine tase.”

Barbecue-ahjude müüjana kinnitas Sampka, et barbecue on Eestis tõusuteel: kui varasematel aastatel müüs ta suve jooksul ehk viis ahju, siis selle suvega läks neid kaubaks kolmkümmend.

Võistlus Rahvuslik Rümp toimus juba kuuendat korda. Et sellel tervelt kaheksa võistkonda osales, pidas Eesti Barbecue Assotsiatsiooni sekretär Roland Õunapuu saavutuseks omaette: see olevat üle mitme aasta hea tulemus. Palamusel kavatseb EBA läbi viia ka tuleva-aastase tervete sigade küpsetamise võistluse.

Mis tänavu küpsetatud sigadesse puutub, siis need müüdi kas tervena oksjonil või tükikaupa võistlusplatsil maha. Võiduseal oli au kaunistada EBA hooaja lõpupeo lauda.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus