Avatakse Eesti toidu kuu

Eesti toidu kuud tähistati esimest korda 2015. aastal. Tänavune on järjekorras juba seitsmes. Toidukuu väljakuulutamine toimub homme keskpäeval Tartu külje all Ülenurme põllumajandusmuuseumis üheaegselt toimuva tõuloomanäituse ja traditsioonilise sügislaadaga.
Igal aastal on toidukuu fookuses erinevad teemad ja populariseeritakse kindlat toiduainet. Varasematel aastatel on räägitud leivast, kalast, mahetootest, toodud fookusesse noori ja lapsi ning nende söögiharjumusi. Tutvustatud on eri piirkondade sööke.
Tänavu kevadel sai EU geograafilise tähise sõir. Toidukuu kuulutab 4. septembril Ülenurmes avatuks maaeluminister Urmas Kruuse. Kohal on Lõuna-Eesti sõiravalmistajad, kes räägivad piirkonnas laialt levinud kohupiimajuustust ja selle valmistamisest.
Maitsmiseks pakutakse kohapeal valmistatud sõira ja rahval on võimalik valida oma lemmik. Muuseumitöötajad valmistavad omalt poolt degusteerimiseks sügisandidest soolase piruka.
2018. aastal kuulutati Eesti toidu kuu avatuks Jõgevamaal Paunvere väljanäitusel. Toona tutvustati laiemalt piirkonnale iseloomulikke sööke.
VAMBOLA PAAVO

blog comments powered by Disqus