Asekonsul andis kokandustundi

Kõigepealt esines korduvalt Jõgevamaad külastanud ja mitmete siinsete inimestega heaks tuttavaks saanud Jeff Rotering Põltsamaa Ametikooli õpilastele loenguga, milles tutvustas edasiõppimis- ja enesetäiendamisvõimalusi Ameerika Ühendriikides. Seejärel mindi kokalaborisse, kus ameeriklane erinevate õppegruppide tulevastele kokkadele retseptid kätte jagas. Asekonsul Jeff Roteringi juhiste põhjal asuti valmistama tema kodukohast pärit rahvusrooga nimega Põhja-Dakota pada, mille põhikomponendiks on kanaliha.

“Selleks, et toit valmiks tõesti ameerikaliku retsepti järgi, võtsime ise kaasa chillit, pipart, oreganot ja köömneid,” rääkis Ameerika Ühendriikide suursaadiku protokollinõunik Laine Lembavere. “Me käsime Jõgevamaa gümnaasiumides Ameerika Ühendriikides pakutavaid õppimisvõimalusi tutvustamas. Kui saime teada, et külastame ka Põltsamaa Ametikooli, kus õpetatakse kokandust, otsustasime siinsetele õpilastele jagada teadmisi ja oskusi ka ameerikapärase toidu valmistamisest,” märkis ta.

“Nendest tulevad tõelised professionaalid,” avaldas arvamust asekonsul Jeff Rotering, kui ametikooli neidude ja noormeeste nobedat ja hoolsat tööd jälgis. “Võõrapärase toidu valmistamine ja selle hilisem maitsmine on kahtlemata huvitav,” ütles kokanduse eriala kolmanda kursuse õpilane Kristina Gigor.

“Ameerika toitude tegemisel on tehnoloogia peaaegu samasugune nagu Eestiski, meile võõrapärane on ehk maitseainete kasutamine,” ütles Põltsamaa Ametikooli kutseõpetaja Taimi Saarman. Jeff Roteringi näpunäidetele tuginedes küpsetati ametikoolis ka ameerika moodi kooki. “Sellise koogi tegemine kulges üsnagi lihtsalt. Kõik ained segati kokku, kook pandi ahju ja saigi peagi valmis,” kirjeldas Taimi Saarman.

Erilises kokandustunnis lõi usinalt kaasa ka maavanem Aivar Kokk, kandes esinduslikku kokamütsi. “Põltsamaa Ametikoolis osatakse suurepäraseid toite teha ja neid etiketi kohaselt pakkuda. Samuti väärib aga kiitust siinsete õppurite eriline oskus korrast ja puhtusest lugu pidada,” lausus maavanem. Kulinaarset tegevust jälgisid huviga ka maavanema nõunik Vahur Kukk, kes õppeköögis tuju tõstmiseks suupilli mängis, ja Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots.

Põhja-Dakota paja ja krõbeda koogi maitsmiseks istuti lõunalauda. Päevakohase kõnega esinenud Jeff Rotering kinkis Põltsamaa Ametikooli direktorile Viive Kibenale mahuka retseptiraamatu ameerika toitudest. “Ma kinkisin raamatu edasi meie ametikooli kokanduse eriala kutseõpetajatele Taimi Saarmanile ja Anneli Arrole igapäevases õppetöös kasutamiseks. Anneli Arro on meie kooli vilistlane ja kaitses hiljuti magistrikraadi. Koolipere on tema üle uhke,” kiitis Viive Kibena ametikooli endist õpilast ja praegust õpetajat. Tema sõnul on Põltsamaa Ametikooli oodatud oma maa toite tutvustama ka teiste rahvaste esindajad.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus