Adaverest saab nüüd ulukiliha osta

Möödunud laupäeval oli nii Adavere piirkonna kui ka Põltsamaa linna elanikel ja kaugemalt tulnud rahvalgi põhjust koguneda Adavere lihapoe juurde. Ikka samasse paika, kus veel mõned aastad tagasi pood uksed sulges. Nüüd on kauplus jälle avatud ning kõigil soovijatel on võimalus Adaverest lihatooteid osta. Nüüd on need valmistatud ulukilihast.

iii

Adaveres lihatöötlemise käivitanud firma Chef Foods OÜ juhataja Priit Noorhani soovitas inimestele, kes kauplust uudistama olid tulnud, pakutavast põhjalik ülevaade saada. Meil on teile välja pakkuda üle 60 erineva lihatoote. Neist kõige eksootilisemad ei jõudnud kahjuks veel kohale, aga küll needki varsti siinsetel lettidel on,” lubas ta.

Chef Foodsi juhataja Priit Noorhani kinnitas, et kõik, mis nad avamispäevaks valmis tahtsid saada, nad ka valmis said. “Tootmishoonetes käib hetkel proovitootmine, masinate seadistamine, retseptide täpsustamine,” selgitas ta. Lisaks avamispäeval saada olnud toodetele plaanivad lihatöötlejad tuua müüki ka eksootilisemat ulukiliha – antiloopidest krokodillideni välja.

Juhataja sõnul on neil olemas kogemus Soomes tegutsevast emafirmast ning ka eksootilised tooted müüvad seal päris hästi. „Me tõimegi Eestisse just neid tooteid, mis Soomes hästi müüvad. Eks me testime tasapisi ka eestlaste maitsemeelt. Hinnaklassilt võib ulukilihast toodete hulgas leida väga erinevate hindadega asju, kus üks taskukohasemaid on kodune hakkliha. Eksootiliste lihatoodete eest tuleb muidugi kõrgemat hinda maksta. 

Singid valmivad ehtsates suitsuahjudes

Kui praegune päevatoodang ulatub 300-400 kilogrammini, siis aasta lõpuks peaks see kasvama 1000 kilogrammini päeva kohta,” rääkis Noorhani, kes peab  reaalseks toota edaspidi ka 5000 kilogrammi lihatooteid päevas.

Aasta lõpuks leiab tootmises tööd kümme inimest ja nende tegevuse tulemusena tahame saavutada toodangu mahuks tonni lihatooteid päevas.”

Praegusele neljale inimesele lisaks leiavad juba pärast jahihooaja algust 15 . septembril tööd veel mitmed kätepaarid. Kui veel avamisjärgselt alustati hakkliha tootmisega, siis juba lähipäevil on kavas käivitada sinkide tootmine. Võin kinnitada, et hakkame sinke valmistama ehtsates puudega köetavates suitsuahjudes,” sõnas Priit Noorhani. Samuti andis Chef Foodsi juhataja lubaduse, et nende firma tooteid võib edaspidi leida erinevatest paikadest üle Eesti. 

Juba 15. septembril hakatakse kütitud loomi vastu võtma otse Adaveres. 

Iga töökoht suure kaaluga

Lihatöötlejaid tervitama tulnud Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson lausus, et oleme harjunud lihatöötlemisega Adaveres ning Adavere lihatoodete kaubamärgiga. Eks me kõik vaatasime kurva pilguga neid hooneid, kus veel aastaid tagasi liha töödeldi ja kus nüüd nukker vaikus valitses. Liiati kippusid hooned juba lagunema,” rääkis ta.

Nii mõnigi kord, kui juhtusin siit mööda sõitma, avanes mulle vaatepilt aknast sisse kasvavatest takjatest ja see tuletas meelde, et hooned on maha jäetud. Kui ühel heal päeval tulid valda noored mehed ja rääkisid oma plaanist see tööstus ära osta, pani nende mõte minugi südame rõõmsamalt põksuma.”

Tõnsoni sõnul on igal töökohal maapiirkonnas väga suur tähendus, olgu töökohtade arvuks siis neli või kümme.

Chef Foodsi juhataja Priit Noorhani kinnitas, et kõik, mis nad avamispäevaks valmis tahtsid saada, nad ka valmis said. 

Veidi rohkem kui aasta tagasi sündis firmas Chef Foods idee hakata ulukiliha kokku ostma. Möödunud aasta lõpus avanes võimalus osta ära Adavere endise lihatööstuse hoonetekompleks. Tehing saigi teoks ning tänaseks on jõutud hooned ka renoveerida.

Priit Noorhani sõnul tuleb vanades hoonetes ette erinevaid üllatusi ja veel praegugi vajab mõni puuduv liist paigaldamist, ent tööstus on esialgses mahus käima saadud ning juhataja loodab, et nüüd juba pikemaks ajaks.

Priit Noorhani ei salga, et tulevikuplaanid on praegustest veelgi suuremad, ent tema sõnul tuleb plaanide elluviimisel edasi liikuda mõistlikus tempos samm-sammult.

iii

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus