Adaveres hakatakse töötlema ulukiliha.

Pankrotistunud osaühingule  Adavere Liha kuulunud rendipinna uus omanik on ettevõte Chef Foods OÜ, kus hakatakse töötlema ulukiliha.

2008. aasta suvel loodud Chef Foods ostis Adaveres tootmispinna osaühingult Sabreena, kellelt senini rentis pinda osaühing Adavere Liha, mille pankrot Tartu Maakohtu Jõgeva Kohtumajas teisipäeval välja kuulutati.

Ettevõttel Eestis 15-aastane kogemus

“Ulukilihal on arvestatav nõudlus ja meil on head väljavaated selle müümiseks Soome turul. Et Adaveres olid hooned olemas, otsustasime, et see variant võimaldab meil kõige kiiremini tootmist alustada,” ütles Chef Foods OÜ osanik Priit Noorhani. Tema sõnul on Chef Foodsil ulukiliha töötlemisel Eestis viieteistkümne ja Soomes kolmekümne aasta pikkused kogemused.

Noorhani märkis, et Adaveres ostetud  ligi 1600-ruutmeetrisel tootmispinnal tuleb vahetada katus, juurde ehitada esmatöötlemisruumid, teha jooksvat remonti.

“Esimene toodang väljastatakse ettevõttest tõenäoliselt 2009. aasta veebruaris või märtsis. Ulukiliha plaanime turustada Euroopa põhjapoolsetesse riikidesse, põhiliselt Soome. Arvestades tagasihoidlikku ostuhuvi, me Eesti turul esialgu tooteid realiseerima ei hakka,” ütles ta. Adaverre rajatavas lihatööstuses saavad Priit Noorhani sõnul esialgu tööd kolm või neli inimest.

Vajalikku toorainet hakkab Chef Foods OÜ varuma kogu Eestist, sealhulgas  Põltsamaa piirkonna jahimeestelt.

Jahimehed ootavad hinnatõusu

Põltsamaa Jahiseltsi esimees Udo Vellend hindas uut võimalust ulukiliha müümiseks igati positiivseks. “Praegugi ostavad meilt põdraliha mitmed firmad. Ulukiliha müümisel jahipiirkonna läheduses on aga omad eelised. Kaugemate firmade puhul peame ootama, kui nad ulukile järele sõidavad, Adaverre saame aga liha ise kohale toimetada. Samuti on põhjust loota, et seoses uue ulukiliha töötleva ettevõtte töölehakkamisega suureneb selles valdkonnas konkurents ja kokkuostuhinnad muutuvad jahimeestele soodsamaks,” ütles ta.

“Hea, et lihatööstuse hooned tühjaks ei jää ning nendes traditsioonilist tootmistegevust jätkatakse. Mõistagi on tänases majandusolukorras teretulnud ka iga töökoht, millega piirkonna inimestele  pidev  sissetulek kindlustatakse,” kommenteeris Põltsamaa vallavolikogu esimees Liia Lust uut lihatöötlemise projekti.

“On positiivne, et Chef Foods otsustas investeerida just Adaverre ja lihatöötlemine selles paigas ka tulevikus jätkub,” avaldas rahulolu Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson.

Adavere Põhikooli direktori asetäitja alushariduse alal, lasteaia juhataja Tiia Lants tõdes, et tal on kurb, et kunagine üle Eesti tuntud AS Adavere Lihatööstus oma tegevuse lõpetas. “Selle tagajärjel jäid mitmed noored pered tööta ja elu-olu kodupaigas muutub keerulisemaks. Uue firma tegevuse kohta Adaveres pole mul piisavalt infot, kuid tahaks väga loota, et lihatööstus saab Adaveres taas jalad alla,” ütles ta.

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus