Kes on hetkel 4 silmapaistvat noort Eesti sportlast?

SISUTURUNDUS

Jälgides mitmeid noori ja andekaid Eesti sportlaseid, võib öelda et sport on meie tugevuseks ning tulevikus on oodata mitmeid säravaid saavutusi. Järgnevalt teeme ülevaate 4 noorest Eesti sportlasest, kel on potentsiaali maailma vallutada ning kelle karjääril tasub silma peal hoida.

Jüri Vips – noor võidusõidutalent Tallinnast

Jüri Vips on 20-aastane autosportlane, Saksamaa F4 meister ja Red Bulli noorteprogrammi liige. Alates 2020. aastast on tal leping Vormel 2 meeskonnaga DAMS ning sama aasta novembrist on ta Vormel 1 varusõitja.

Ülevaade karjäärist

Jüri Vips alustas oma motospordikarjääri 2011. aastal kardisõiduga, olles siis vaid 10-aastane ning 2014. aastal liitus ta Rotax Max juunioride meistrivõistlustega sellel alal. 2016. aastaks oli Tallinnas sündinud Vips liikunud edasi ühekohalisse võidusõitu Vormel-4 ning osales Prema Powerteamiga Itaalia F4 ja ADAC Vormel-4 meistrivõistlustel.

Sellel alal osutus ta koheselt edukaks, võites 2016. aastal Itaalia F4 algaja tiitli ning 2017. aastal ADAC Vormel-4 meistritiitli. Liikumine F3 seeriasse ei võtnud kaua ning Vips osales esmakordselt 2017. aastal hooaja viimasel FIA Vormel-3 peatusel Hockenheimis.

2018. aasta Vormel-3 seerias sõitis ta Motopark meeskonnas ja võitis neli poodiumikohta ning tuli ka üldarvestuses neljandaks. See edu alustas koostöö Red Bull Juniors noortega, esmakordselt osales ta 2018. aasta hooaja lõpus Macau Grand Prixil.

Kuhu edasi?

Vips pidanuks 2020. aastal sõitma Jaapani Super Formula sarjas, aga koroonaviiruse pandeemiast tingitud piirangute tõttu ei õnnestunud tal seal löögile pääseda. Selle asemel osales ta kaheksal F2 sarja sõidul ja tuli Mugello etapi sprindis kolmandaks. Lisaks kihutas ta Silverstone’is 300 km F1 auto roolis ja teenis seega vajaliku FIA superlitsentsi. Viimane tagab talle Red Bulli süsteemi varusõitja staatuse vormel-1 sarjas ja nii võib eestlane iga hetk kedagi põhitiimis või AlphaTauris asendada. See on märkimisväärne, kuna tegemist oleks esimese eestlasega, kes Vormel 1 sõitma pääseks.

Henri Drell – tulevane NBA korvpallur?

Henri Drell on 20-aastane professionaalne korvpallur, kes mängib igapäevaselt Itaalia kõrgliigas VL Pesaro meeskonnas. Samuti esindab ta rahvusvaheliselt Eesti korvpallikoondist. Noor talent paistab silma ning unistab jõuda maailma tugevaimasse korvpalliliigasse NBA.

Ülevaade karjäärist

Drell alustas korvpalli mängimist 9-aastaselt, läbi vanemate jõudis nooruk Jaanus Levkoi juurde Audentese spordikooli trenni. Tippkorvpalluritest ema-isa Harri Drelli ja Marelle Grünthal-Drelli pojana oli Henri jaoks karjäär korvpallis kõige tõenäolisem tee ning noormees siirdus juba varakult välismaale, et oma sihtide poole liikumist alustada.

Praegu kuulub Drell Itaalia kõrgliigatiimi Pesaro ridadesse. Käimasoleval hooajal on 205 cm pikkune ääremängija saanud platsile keskmiselt 17,1 minutiks, millega on visanud 4,8 punkti ja võtnud 2,1 lauapalli. Tema sihiks ja sooviks on jõuda maailma tugevaimasse liigasse NBA.

Unistus jõuda NBA-sse

Eesti korvpalluritest on seni ainsana NBA-s mänginud Martin Müürsepp ning seda üle 20 aasta tagasi. Müürsepp valiti NBA-sse 1996. aastal esimeses ringis 25. valikuna ja ta mängis unistuste liigas kahel hooajal Miami ja Dallase klubi eest. Nüüd on NBA noormängijate valikus kolm uut Eesti nime: keskmängija Maik-Kalev Kotsar, ääremängija Sander Raieste ning tagamängija Henri Drell.

Noored jalgpallitalendid Karl Jakob Hein ja Oliver Jürgens

Viimasel ajal on välismaale nimekatesse klubidesse siirdunud mitmeid noori Eesti jalgpallureid, nende seas Karl Jakob Hein ja Oliver Jürgens. Kes on need noored jalgpallitalendid, keda võib pidada Eesti jalgpalli silmapaistvamateks tulevikulootusteks?

Karl Jakob Hein leidis tee jalgpalliväljakule 8-aastaselt JK Loo koosseisus, kus ta asus mängima noorte Tiigrite nime all. 2015. aastal liitus Hein FC Nõmme United meeskonnaga. See oli ka aasta, kui mängija läks poolelt väljakult suurele väljakule. Debüüdi täiskasvanute seas tegi Hein 15-aastaselt. Välisklubide huvi mängija vastu sai alguse Saksamaalt Kaiserslauternist. Sealt edasi soovisid mängijat endaga liituma Inglismaa klubi Brighton & Hove Albion, Londoni Arsenal ja Manchester United. Valik tehti lõpuks Arsenali kasuks, kellest jäi hea esmamulje just organisatoorse poole pealt.

Nõmme Unitedist tuule tiibadesse saanud Oliver Jürgens on noor ründaja, kes alustas jalgpallitreeningutega 5-aastaselt. Jürgensi jaoks sai pöördeliseks 2015. aastal toimunud maailma suurim noorte karikavõistlus Rootsis, kus ta Nõmme Kalju all mängides lõi kokku 29 väravat. Seal võtsid temaga ühendust 4 suure klubi skaudid – Fulham, Aston Villa, Chelsea ning Manchester City ning sealt said alguse testimised erinevates välisklubides.

2019. suvel liitus Jürgens Itaalia kõrgliigas palliva Hellas Veronaga, kelle U17 meeskonna eest lõi 13 kohtumisega kärmelt 8 väravat. 2020. aasta septembris sõlmis 17-aastane sportlane profileping Milano Interiga ning mängija kuulub nüüdsest Interi noorteakadeemiasse.

blog comments powered by Disqus