Ööpäevaga lisandus 414 positiivset testi, Jõgeva maakonda neli

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 7152 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 414 ehk 5,8% testide koguarvust.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusesse nakatumine tuvastati 230 inimesel. Ida-Virumaale lisandus 96 uut ning Tartumaale lisandus 23 uut positiivset testi tulemust. Viljandimaale lisandus 10 ning Pärnumaale üheksa uut nakatunut. Järvamaale lisandus seitse, Lääne-Virumaale viis nakatunut. Jõgeva- ja Saaremaale lisandus neli uut nakatunut. Valgamaale lisandus kolm uut positiivset ning Hiiu-, Lääne-, Põlva-, Rapla- ja Võrumaale tuli kõigisse juurde kaks uut viirusekandjat. 13 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 244,4 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 4,8%.

Tartumaale lisandunud üheksa nakatunut said viiruse perekonnasiseselt, kolm haiget said nakkuse töökohalt, kahel juhul nakatuti õppeasutuses, üks nakatunu sai nakkuse sõpruskonnast ja ülejäänud nakatumiste juhud on veel täpsustamisel. Viljandimaale lisandunud üks nakatunu sai viiruse perekonnasiseselt ning ülejäänud nakatumiste asjaolud on täpsustamisel. Jõgevamaale lisandunud nakatunute asjaolud on välja selgitamisel.18.11 täpsustatud info: Tartumaale lisandunud kaheksal juhul on nakkusallikad teadmata, seitse nakatunut said viiruse tuttavalt, kolmel juhul nakatuti sõpruskonnas, viiel juhul nakatuti töökohal, kahel juhul nakatuti õppeasutuses, kaks nakatunut sai viiruse perekonnast ja kahel juhul toodi viirus sisse välismaalt. Viljandimaale lisandunud kahel juhul nakatuti perekonnasiseselt, kahel juhul toodi viirus sisse välismaalt ja kahel juhul on nakkusallikas teadmata. Jõgevamaale lisandunud üks nakatunu sai viiruse perekonnast ja teine töökohalt. Võrumaale lisandunud kaks nakatunut said viiruse perekonnast.

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata www.terviseamet.ee/koroonakaart.

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

COVID-19 on piisknakkushaigus, mida põhjustab aevastamisel ja köhimisel inimeselt inimesele ning saastunud pindade ja pesemata käte kaudu leviv SARS-CoV-2 viirus.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 199 368 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 553 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 339.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta jne.

Koroonaviiruse levik on Eestis laialdane ja kiire, mis tähendab, et nakatuda võib igal pool inimestega kokku puutudes. Paljudel inimestel avaldub koroonaviirus kergete sümptomitega. Seega hoia distantsi, kanna maski, õhuta ruume, pese käsi ja laadi alla HOIA mobiilirakendus! Sellest nädalast hakkasid kehtima rangemad distantsinõuded paljudes avalikes ruumides.

Eelista asjaajamisel elektroonilisi kanaleid ja e-teenuseid. Korralda võimalikult suur osa oma asjaajamisest elektrooniliste kanalite kaudu (näiteks soorita pangatehingud internetis) ‒ nii väldid asjatuid kontakte ja vähendad nakatumise riski. Haigusnähtude puhul püsi kindlasti kodus.

Hangi infot usaldusväärsest allikast. Koroonaviiruse teemal levib sotsiaalmeedias eksitavat infot ja vandenõuteooriad, mis panevad inimesi enda ja teiste tervisega asjatult riskima ning aeglustavad sellega tavaelu juurde naasmist. Kutsume üles inimesi jälgima riigi ametlikke infokanaleid ja jagama edasi ainult seda informatsiooni, mis on nende allikate poolt kinnitatud. Lisainfot saab aadressidelt kriis.ee, terviseamet.ee ja riigiinfo telefonilt 1247.

Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.

blog comments powered by Disqus