Palamuse gümnaasiumi õpilastööd väljendavad noorte jaoks olulisi teemasid

Neljapäeval avati Palamuse O. Lutsu kihelkonnakooli muuseumi teisel korrusel Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi õpilastööde näitus. Kõigil huvilistel on võimalik näitust külastada 29. novembrini.


„Näitusele on valitud erinevate teemadega tööd. On pildikesi Paunverest ning pilte noorte tunnetest ja mõttemaailmast. Skulpturaalsed tööd on valminud paaristööna ning väljendavad noortele olulisena tunduvat sõnumit. Lisaks on näitusel mõned materjalitrükitehnikas graafilised lehed,” selgitas O. Lutsu Palamuse gümnaasiumi käsitöö, kunstiõpetuse ja kunstiajaloo õpetaja Auli Kumel ja lisas, et kõik tööd on valminud koolis antud ülesandena, aga ta on jälginud ülesannet püstitades, et õpilastel oleks võimalus ka vabaks loominguks, mis annabki igale tööle isikupära.
„Näiteks näitusel olev video on mitmest videost kokku pandud. Õpilased pidid kaasama projekti oma pereliikmeid ja koduste vahenditega tegema oma valitud loo põhjal varjuteatri. Videod valmisid distantsõppe perioodil,” kirjeldas Auli. „Idee tekkis sellest, et praegusel keerulisel perioodil midagi toredat ja uut perega koos teha. Siinjuures tahaks tänada vanemaid, kes ideega kaasa tulid.”
„Minu selles koolis õpetajana oldud aastate jooksul on see esimene väljaspool kooli toimuv näitus. Kooli koridori seintele olen õpilastöid ikka välja pannud. Näitusesaal võimaldab töödele, mida õpilased tihti ise hinnatagi ei oska, uues vormistuses ja valgustatuna hoopis teise väärtuse anda,” oli Auli kindel.
„Valiku tegin mina, aga kahjuks jäi palju huvitavaid töid raamide ja ruumipuuduse tõttu esitamata. Näituse tegemise idee käis välja muuseumipedagoog Aili Kalavus, kes minu soovmõtte imekombel õhust kinni püüdis.”
Enamus näitusel olevad töid on valminud 2019/2020. õppeaastal enne distantsõpet. Paar tööd on valminud eriolukorra ajal. Distantsõppe perioodil valmisid samuti toredad tööd, aga paraku on osa suvega kaotsi läinud, või jäid valikust välja. Palamuse koolis on piisavalt andekaid ja kunstihuvilisi õpilasi ja seetõttu näituse materjalist puudu ei tule. Siiski on osa õpilastest tagasihoidlikud oma töid eksponeerima või ei soovi, et nende nimi avalikustatakse.
„Sellepärast ei pannud ma tööde alla nimesid, vaid tõin need välja nimekirjana,” tõdes Auli Kumel ja lisas, et mitme tugeva kunstivõimetega õpilase tööd ei saanud näitusele, sest kogu näituse terviku mõttes need ei haakunud. Nende õpilastega on aga juba uued projektid töös.
Näitusel on väljas umbes 40 õpilase tööd. „Näitust vaatama soovitan minna kõikidel kunstihuvilistel. Eriti põnevaks osutuvad vaatajale kindlasti skulpturaalsed tööd, kus on kasutatud kõikvõimalikke jääke ja teostel on sügavamõtteline sõnum,” soovitas Auli. „Õpetajana tunnen näituse korraldamisest rõõmu, sest see on kõigile motivatsioonipaketiks edasi tegutsemiseks.”

ULVI TAMM

blog comments powered by Disqus