President Kersti Kaljulaid sõitis 12. Kalevipoja rattamaratoni virtuaalsõitu

Möödunud nädala reedel osales 12. Kalevipoja rattamaratoni virtuaalvõistlusel president Kersti Kaljulaid. President sõitis läbi maratonidistantsi, kaks 21,7-kilomeetrist ringi ajaga 01:47.37.


„Sel aastal oleks Kalevipoja rattamaraton pidanud toimuma 6. juunil, aga siis ei olnud luba seda teha. Kuna maraton kuulub Hawaii Express Estonian Cupi sarja, otsustati, et seda ei lükata edasi. Sügisel ei jõua neid kõiki ära sõita ja kes teab, kas siis ka tohib. Kaks etappi, meie ja Raplamaa maraton sõidetakse virtuaalselt. Meie rada on kuni 28. juunini lahti,“ rääkis Kalevipoja rattamaratoni korraldaja Raul Soodla.

President osales esimest korda

Pärast rajalt tulekut ütles president Kersti Kaljulaid, et rada oli üllataval kombel üsna vähe tehniline. „Selline kihutamise rada oli,“ nentis ta.
Kalevipoja rattamaratonil osales president esimest korda. „Ma ei sõida võistlustel, kus on massistardid, osalen virtuaalsõitudes. Vigastuste ja kukkumiste oht on nii väiksem.
Mõtlen selle peale, kuidas julgustada neid, kes tahavad tulla rada lihtsalt läbi sõitma. Näiteks nii, et kõigil sõitudel on põhistart ja pärast on rada veel mõnda aega lahti,“ arutles Kersti Kaljulaid. „Või nii, et virtuaalsõidud jäävad alles? Usun, et siis tuleb rajale harrastajaid palju rohkem,“ ütles president, tuletades meelde, et Indrek Kelgu korraldatud Tartu rattamaratoni virtuaalsõidul oli seekord üle 600 esmakordse osaleja.

Rajal oled ikka iseendaga

„Meil on tavaliselt nädal enne maratoni matkasõit, see on avatud rada, mille pead sõidetud saama nelja tunni jooksul, aga see, mis praegu toimub, on ka meie jaoks uskumatu,“ nentis Soodla.
„See on tore, saad oma aja kirja, aga oled rajal ikkagi iseendaga. Usun, et see meeldib paljudele. Olen päris hea tõusudel, aga kardan kiiremaid laskumisi. Siin ei olnud küll ühtegi sellist, mis oleks hirmu teinud. Kuusalus ja Keavas küll, ma olen neid salaja sõitnud,“ ütles president, kes läbis raja uuel rattal. „Minust sai kohe parem sõitja, kui ratta ära vahetasin,“ muigas ta.
Küsimusele, millal ta järgmine kord Jõgevamaale tuleb, vastas Kersti Kaljulaid: „Raske öelda, mul pole praegu kalendrit silme ees. Kui on põhjust, siis ikka.
Olen leidnud, et pigem on vaja olla seal, kus saab näidata valgust asjadele, millele me võib-olla tahame vähem tähelepanu pöörata – kui kellelgi on raske, ja keegi on kurb ja meil ühiskonnana on võimalik sekkuda. Kuigi ka koos rahvaga rõõmustamine, näiteks kui algab uus kooliaasta või lõpeb eriolukord, ei ole mulle võõras.“

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus