Kuningamäel etendus olemaatu suusatalve ilus finaal

Olematust suusatalvest hoolimata õnnestus Põltsamaal Kuningamäel tõmmata hooajale joon alla maakonna meistrivõistlustega. Tänu võistluse peakohtunikule Indrek Eensalule ja tema abilistele oli Jõgevamaa üks väheseid maakondi, kus lõppeval talvel suusameistrid selgusid.


Maakonna meistrivõistlused toimusid sprindidistantsidel nii noortele, täiskasvanutele kui ka veteranidele. Mõnus ilm meelitas mõnepäevasest etteteatamisest hoolimata kohale koguni 41 suusatajat. Võistlusdistantsid olid 330 ja 660 meetrit ning üks kilomeeter.
„Kuigi tegemist oli omamoodi kriisivõistlusega, rõõmustas aktiivne osavõtt. Olematu suusatalve kohta oli päris suur osavõtjate arv,“ sõnas Eensalu.

Võistlus pakkus rahulolu

Kõige valusam oli konkurents naiste 660 meetri distantsil. Võidu pälvis Eesti meister Hanna-Brita Kaasik Põltsamaalt, kelle aeg võistlusmaa läbimisel oli 1.30. Viie sekundiga kaotas talle Birgit Kasela ja seitsme sekundiga Britta Kasela.
Meestest tuli maakonna meistriks Eno Vahtra, kes kulutas kilomeetri läbimiseks 2.11. Seitsme sekundiga jäi temast maha Taneli Eensalu.
Tõsine konkurents toimus noorte ja seenioride võistlusklassides, kus oli samuti võistlejaid piisavalt.
Võistluse peakohtuniku Eensalu sõnul lubas ilmataat möödunud talvel lund teha üksnes kahel ööpäeval veebruaris ja sedagi mitte järjest. „Kuigi olime kahurid käima pannud mõned korrad varemgi, ei saabunud ilmaennustustes lubatud külma ja erilist kogust lund me toota ei saanud.
Arvestatava koguse lund saime toota Kuningamäel 4. veebruarist kuni 7. veebruari pealelõunani. 6. veebruaril alustasime rajal lume laialivedu ja 7. veebruari õhtuks oli 330 meetri pikkune ja 4 meetri laiune kerge profiiliga ring valmis. Et rada vähegi säiliks, oli lumekihi paksus algul 50 sentimeetrit. Seda suusaringi saime kasutada 8. märtsini ja ehk mõned päevad veel peale. Seega kokku üks kuu,“ selgitas Eensalu.
„Ilmataadi naljad sellega ei lõppenud. Justkui õrritamiseks sadas vastu kevadet lõpuks maha korralik looduslik lumi. Nii saime sisse ajada pikemad rajad (kokku lausa 15 km), aga seda õnne jagus vaid nädalaks.“
Eensalu ütles, et tulevikule mõeldes oleks vaja rajada juurde torustik, et toota kunstlund otse rajale. See kiirendaks raja valmimist ja külmakraadide paremat kasutamist.

Neidude kolmikvõit

Eelmisel laupäeval käisid Jõgevamaa suusatajad võistlemas Karupesa Sprindil Tehvandil. Stardis oli koguni 22 nais- ja 38 meessuusatajat. Tegemist oli väga hästi korraldatud tempoka sprindivõistlusega, kus sportlastel tuli end pingutada Tehvandi rasketel tõusudel.
Naiste võistlusklassis tegid Jõgeva maakonna noored naised puhta töö. Esimeseks tuli Kuningamäe spordiklubi suusataja Hanna-Brita Kaasik ajaga 2.30,82. Järgnesid kaksikõed Birgit (2.25,59) ja Britta Kasela (2.40,58) Jõgevalt.
Noormeestest oli Taneli Eensalu Kuningamäe klubist tihedas rebimises väärt 24. kohta. Sellega võis suusatalvele joone alla vedada.
Vaadates lõppenud talvele tagasi, ütles Eensalu, et kokkuvõtteks võib keerulise ja kummalise hooaja kohta öelda – hea, et niigi läks.
„Saime ära korraldada Põltsamaa suusatuuri neli etappi ja viienda võistlusena selgitada maakonna meistrid suusasprindis. Ja mis peamine, selle ühe kuu jooksul käis suusatamas väga palju inimesi, nii noori kui vanemaid, nii lähedalt kui kaugelt. Ning need inimesed olid väga õnnelikud.“
Ühtlasi soovis ta tänada kõiki suusatajaid, kes leidsid tee Kuningamäe radadele. Eensalu sõnul oli see parim tänu ja tunnustus rajameistrile nähtud vaeva eest.
„Seega ei pea paika jutt suusatamise surmast, oleks vaid ilma ja võimalusi, kus suusatada.
Suusatajate arvukus ja nende rahulolu on märk sellest, et olgu olud kui keerulised tahes, tasub väikseimagi võimaluse avanedes suusarada teha. Jääme ootama uut ja ehk ka pikemat talve,“ kinnitas Eensalu.

TIIT LÄÄNE

Jõgevamaa meistrid (talimängude võitjad)

Tüdrukud: U10 (330 m) Mirtel Saar (Põltsamaa), U12 (660 m) Kelit Kesa (Põltsamaa), U14 Mairit Kaarjärv (Väike-Maarja), U16 Nele Liis Kuusik (Põltsamaa), U18 Karolina Tooming (Põltsamaa), U20 Birgit Kasela (Jõgeva).
Poisid: U10 (330 m) Martin Veskimäe (Põltsamaa), U12 (660 m) Richard Lääts (Põltsamaa), U14 Greg-Emil Pärn (Jõgeva), U16 Mihkel Jukk (Põltsamaa), U20 (1 km) Taneli Eensalu (Põltsamaa).
Naised (660 m): 1. Hanna-Brita Kaasik (Põltsamaa), 2. Birgit Kasela, 3. Britta Kasela (mõlemad Jõgeva); nooremad naisveteranid Maris Kaarjärv (Jõgeva).
Mehed (1 km): 1. Eno Vahtra, 2. Taneli Eensalu, 3. Raino Poll (kõik Põltsamaa); nooremad meesveteranid Margus Kaasik (Jõgeva), vanemad meesveteranid Kaidu Kepp (Põltsamaa).

blog comments powered by Disqus