Elar Küti isikunäitusel näeb koduseid lemmikuid ning merepõhja salapära

Jõgeva kunstikooli õpilase Elar Küti isikunäitus viib vaataja loomade, looduse ja loomingu maailma. Näitusel haaravad silma suuremõõtmelised tööd, millel on kujutatud taksi, koikala, mesilasperet ja kanu.

Kõik nimetatud suured tööd on valminud Elar Küti (14) kursusetöödena. Noormees lausus, et ta pole lihtsalt harjunud väikeseid töid tegema. Kui võimalik, siis kasutab ta alati suurt pinda. Naljatamisi teatas Elar, et suur töö valmib kiiremini, väiksemal pinnal on detaile ning palju nokitsemist.

Maias koer Ervin

Esimene mahukas kursusetöö kujutab taksikoer Ervinit. Koer, kes pidi saadetama uutele omanikele, toodi Elari perre hoiule ajutiselt. „Meile hakkas vennaga aga taks nii meeldima, et jätsime ta hoopis endale,“ rääkis Elar. Ervini on tema omanik joonistanud hariliku pliiatsiga ja koeral on kaval nägu. Keeleotski nilpsab maialt koonu. „Ta ongi meil üks maias koer. Talle meeldib süüa kõike, mida antakse,“ selgitas Elar, miks Ervin just sellisena jäädvustati.
Teiselt kursusetöölt võib leida värvikireva koikala. Noor kunstnik sai inspiratsiooni tuttava tiigis elavatest koidest. „Need kalad võivad elada isegi 200-aastaseks,“ teadis Elar rääkida. Noormees märkis, et loomade ja looduse kõrval on teda lummanud ka veealune maailm. Merepõhjas on salapära ning põnevust, seda kinnitab ilmekalt üks näituse töödest, mis kujutab vangistatud veealuseid koletisi. Kas tegemist on mõne uue, veel avastamist ootava mereeluka või taimega, saab juba vaataja ise otsustada.
Veemaailmast viib järgmine Elari kursusetöö mesilastaru sumisevasse tööpäeva. Meekärgedel askeldavate mesilaste vahelt paistavad kuldkollased kärjekannud. „Emamesilane on tarus kõige tähtsam, seega olen teda kujutanud töömesilaste kõrval värvilisena,“ selgitas Elar, kelle isa on aastaid mesilasi pidanud. „Olen seda tööd kõrvalt näinud ja õppinud ning see on mulle meeldima hakanud,“ lisas ta.
Elari viimasel kursusetööl on näha poisi ammune unistus – kanad. „Eelmisel suvel sain endale kanad. Olin neist kogu aeg unistanud ning soov läks täide,“ rääkis noormees. Kanu on tal eri tõugu. Tema lemmikud on need, kel oleks jalas justkui püksid. „Toidujäägid saab nüüd kanadele anda. Toit ei lähe raisku ja midagi ei pea ära viskama,“ sõnas ta rahulolevalt.
Elari lemmiktöö näitusel kannab pealkirja „Loomelind“. See võtab kõige ilmekamalt kokku looduse, loomade ja loomingu olulisuse tema elus: linnu jalad on kujutatud puujuurtena, mis ammutavad veesilmast eluks vajaliku vett.
Kevadel ootab Elarit ees kunstikooli lõpetamine. „Selleks ajaks olen ma kunstikoolis õppinud kaheksa aastat. Koolis on mind hoidnud sihikindlus,“ märkis ta. Näituse avamisel tuli tema emale meelde, et poja soov kunstikooli minna oli sedavõrd suur, et Elar oli teatanud, kui tema ei saa kunstikooli õppima, siis ei lähe ta ka tavakooli. Elari kinnitusel jätkab ta joonistamisega ka pärast kunstikooli lõpetamist, sest ta naudib käelist tegevust. Maalimise, joonistamise ja keraamika kõrval on üks noormehe meelistegevusi kudumine. Põhilised võtted õpetas talle selgeks ema, ülejäänud teadmised ammutas ta raamatust. Praegu valmivad põhiliselt labakindad. Neid on kerge kududa. Sokkide ja sõrmikute kudumisel tuleb veel tööd teha, ent vahvatest labakutest on kandmisrõõmu nii emal kui ka Elaril endal.

Mõtleb suurelt

Oma lõputöös on poisil plaanis ühendada eelnevate kursusetööde kangelased. „Küllap jätan kalad välja, sest need ei ole päris minu enda omad,“ lausus ta. Elari lemmikala on maalimine ning taks, kanad ja mesilased võiksid lõuendile jõuda õlivärvidega.
Kunstikooli õpetaja ja Elari üks juhendaja Elita Järvela märkis, et õpilane mõtleb suurelt ning püstitab endale selged eesmärgid. Ta ei karda suurt töömahtu ning tema tööde teostus on detailne, perfektne ning realistlik. Õpetaja ja juhendaja Piret Järv märkis, et Elari realistlikkus ja praktilisus tuleb esile ka keraamikatöödes. Elar mõtleb, kuidas asju saaks kasutada ning annab loodule praktilise väärtuse. Olgu selleks siis lillekujuline vaagen või maja, mis sobib hästi küünlaaluseks.
Kuigi tegemist on Elari esimese isikunäitusega, on tema töid saanud näha juba näiteks Eesti 100 näitusel „Kodumaad silmates“ Jõgeva linnaraamatukogus, Tartu Tammelinna haruraamatukogus ning Tartu ülikooli maailma keelte ja kultuuride kolledži raamatukogus. Praegu on üks Elari töö väljas Ilon Wiklandi Imedemaal Haapsalus seoses noore kunstniku konkursist osavõtuga.
Jõgeva spordihoone Virtus fuajees saab Elar Küti näitust vaadata 22. märtsini.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus