Tartu korvpallurid kiidavad Kuremaa tingimusi

Läinud reedest pühapäevani pidasid Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi (ASK) meistriliiga korvpallurid Kuremaal laagrit. Just tänu akadeemilise spordiklubi ja Kuremaa spordiklubi koostöölepingule saavad mehed laagris koos harjutada.


„Platsil on ka Märt Tralla kasvandik Erki Urvik, kellele peatreener Priit Vene pakkus võimalust liituda meeste treeningutega. Suvi otsa nägi ta vaeva ning kerge ei ole olnud. Aga poiss on täna siin,“ rõõmustas Kuremaa ujula juhataja ja korvpallitreener Raivo Tralla, et tema nägemuses saaksid Jõgeva valla parimad korvpallurid tulevikus pallida koos Tartu parimatega.

Võimalus rutiinist väljuda

„Noorte meistriliiga peaks olema meie palluritele tulevane väljund. Tartu on siit 50 kilomeetri kaugusel, mis tänapäeval pole mingi vahemaa. Kurb tunnistada, aga praegu on Jõgevamaal vaid üks korvpallivõistkond. Minu eesmärk on säilitada ja pigem parandada võistkonna meisterlikkust ning noori tuleks ja neil oleks väljund, kuhu minna,“ ütles Tralla. Tema sõnul sujub ka laagris olnud treenerite Priit Vene ja Toomas Kandimaaga koostöö suurepäraselt.
„Treeningu olemus laagris on mõnevõrra teine, sest spordiväliseid muresid ei ole. Siin on võimalus end tavapärasest rütmist välja lülitada, saab keskenduda ainult treeningule,“ rääkis Kandimaa.
Just koostööleping annab Kandimaa sõnul ASK korvpallimeeskonnale siin võimaluse trenni teha ning linnast välja saada. „Hooaja alguses suurtes võistkondades korraldatud treeninglaagrid on hea võimalus meeskonda ühendada. Nad õpivad üksteist tundma ja see on tähtis võistkonna loomisel ja kasvamisel,“ rääkis Kandimaa.
Ka Torma põhikooli lõpetanud ning praegu Nõo reaalgümnaasiumis õppiva Erki Urviku kohta jagus Kandimaal kiidusõnu. „Temal oligi vaja teha järgmine samm. Nüüd on talle võimalus antud ja on tema otsustada, kas ta haarab sellest kinni ja saab heaks mängijaks,“ sõnas Kandimaa. Samas lisades, et Kuremaalt sirgub teisigi tublisid korvpallureid, kes võiksid tulevikus platsil ilma teha. „Erki on hea näide, kuidas koostöö võiks toimida. Leiame korvpallimängijad üles, nemad saavad trenni teha ja kogemusi saada,“ ütles Kandimaa.
Eile pidas Tartu ülikooli põhimeeskond meistriliigas mängu Rakvere Tarvasega. „Kui võidame, on laager korda läinud, kui kaotame, tuleb veel rohkem treenida. Meie koostöö piirdubki suures osas sellega, et saaksime Kuremaal trenni teha. Raivo Tralla on meid alati hästi vastu võtnud ja kõik tingimused loonud,“ ütles Kandimaa pühapäeval Vooremaale.
Ainsa miinusena nentisid nii treenerid kui ka mängijad, et kuna saali otsaseinad jäävad liiga lähedale, on vigastuste oht suur ning seega mehed kogu jõudu mängu ei pannud.
Ka Priit Vene sõnas, et Kuremaal harjutanud esiliiga meeskonda jagub mängijaid nii Kuremaalt kui ka Tartust. „See on klubide koostöö, teiseks saavad siitkandist sirguvad poisid vaikselt ülespoole tõusta, kui vaid soovi ja tahtmist jagub,“ ütles Vene.
Temagi kiitis Kuremaa võimalusi. „Tingimused on ju siin väga head. Baase, kus on koos ujula ja taastusvõimalused, on Eestis üksikud. Ideaalis võiks saal olla muidugi suurem, sest ümberringi väga teisi kohti ei ole. See oleks kindlasti mõttekoht, sest lähimaakondades selliseid tingimusi nagu siin, ei ole,“ rääkis Priit Vene.
Seda, et Kuremaalt võiks lisaks Erkile veel pärleid tulla, kinnitas temagi. „Tuleb teha tööd ja ala propageerida. Väikestes kohtades tuleb korvpalli elus hoida. Tean, et siin mängivad tüdrukute ja poiste grupid. Mida rohkem koostööd teeme, seda parem. Raivo ja Märt Tralla teevad väga head tööd. See on väikeste kohtade fenomen, et kui väikesest kohast 10–15 aasta jooksul keegi välja kasvab, on see suurepärane. Ka Timo Eichfuss on siit läbi käinud, jõudnud meistrisarja ja Eesti koondisse,“ sõnas Vene.

Nostalgilist meeleolu

Endine Tartu ülikool/Rock meeskonna mängija Janar Talts jälgis samuti huvitatult meeste treeningut. „Igale tõusule järgneb langus. Arvan, et see on loogiline jätk. Peale tulevad noored, kellega uuesti mäkke ronima hakata, neid tuleb arendada. Ma arvan, et see on pigem positiivne ja seda peavad õiged inimesed ajama. On hea meel, et meil on saal Eesti poisse täis. Paljudel meistriliiga võistkondadel on mängijate leidmisega probleeme. Liigume õiges suunas. Nüüd on eesmärk, kuidas kompott tummisemaks teha, et kõigil oleks hea edasi minna,“ rääkis Talts Tartu korvpalli tulevikust.
Ta nentis, et just väikestest kohtadest tulevad head mängijad. „Väga paljud korvpallurid tulevadki Eestis väikestest kohtadest, neil on tihtipeale rohkem tahtmist kui linnapoistel. Tasub tööd teha,“ kinnitas Talts.
Tartu ülikool/Kuremaa U18 esiliigas mängiv Erki Urvik rääkis, et suur töö, mis ta viimaks suurele platsile viis, tähendas pikki tunde saalis. „Saaks kindlasti veel paremini. Praegu peaks arendama mängu lugemist ja kaitset,“ hindas ta oma vormi pärast kolmepäevast laagrit.
Üle pika aja oli platsil ka Raivo Tralla kasvandik ning veidi aega Kuremaal elanud Timo Eichfuss. „Kuremaaga mängitakse esiliigat ka ühissatsiga ja mul õnnestus siia poole hooaja pealt tagasi tulla. On päris nostalgiline tunne, sest elasin siinsamas ühikas aasta aega ning treenisin iga päev. Tunne on vägev, kui kõiki neid seinal olevaid pilte vaadata,“ rääkis Eichfuss, kes pallib Tartu ülikooliga meistriliigas.
„Noorena mäletan, et Raivo (Tralla) kisas hästi palju. Aga Märt ja Raivo on head treenerid. Raivo pani hea võistkonna kokku, kutsudes juurde mängijaid ka väiksematest kohtadest, ning leidis juurde Torma ja Väike-Maarja poisid,“ meenutas kunagine Kuremaa elanik.
„Üritame hooaja võitudega lõpetada. Keskendume Tarvase mängule ja treenime kõvasti. Keha on päris väsinud,“ võttis Eichfuss kolm treeningpäeva kokku.
Temagi kinnitas, et väikeste kohtade noortel tasub pea sirge ning siht silme ees hoida. „Olen Muhu saarelt pärit ja tean, et palju noori talendikaid poisse tuleb väiksematest kohtadest,“ ütles ta. Samas tõdes ta, et talenti peab olema, aga sealjuures ei tohi tööd unustada. „Talent on kõva töö üks osa,“ ütles Eichfuss.

KERTTU-KADI VANAMB

blog comments powered by Disqus