Põltsamaa vallas rändavad lauamängud

Juba paar aastat tagasi tekkis Põltsamaa vallas idee osta  lastele paremaks vaba aja veetmiseks lauamänge. Nüüd vahetavad valla külaseltsid neid omavahel nii, et kõik lapsed saavad kõiki mänge mängida.

Mõte lauamänge osta algatati paari aasta eest Põltsamaa valla külaseltside ümarlaual. Adavere Vaba Aja Keskuse juhataja Evi Rohtla ütles, et mitmel korral üritati selleks raha taotleda Kohaliku Omaalgatuse Programmist. “KOPist said meie taotlused pidevalt eitava vastuse,” rääkis Evi Rohtla. Pärast mitut ebaõnnestunud katset raha saada otsustati esitada taotlus Leader-programmile. Sealt on aga võimalik juba hoopis suuremaid summasid taotleda ning seetõttu kaaluti põhjalikult, mida üks või teine Põltsamaa valla külaselts täpsemalt vajaks. 

Mängud osteti erinevad

Eelmisel aastal saadigi Leader programmist projekti vahendusel taotletud rahasumma — 143 829 krooni. Kogu projekti maksumuseks kujunes 164 425 krooni, kus omaosaluse tasusid kahasse Põltsamaa vald ja valla külaseltsid.

Rohtla sõnul polnud mõtet kõigile valla külaseltsidele ühesuguseid lauamänge osta. Adaveres oli mitmesuguseid lauamänge olemas juba varasemast ajast. “Hästi populaarne on Adavere laste seas Monopol   ja seetõttu oli see üsna kulunud ning vajas uuendamist. Ka male ja kabe osteti Adaverre, kuigi need mängud  tänapäeval laste hulgas just väga populaarsed pole.

Adaverre sooviti kindlasti osta multigame. See on jalgadel asetsev mängualus, millele saab paigaldada erinevaid lauamänge. Kui kõik mängud oleksid eraldi jalgade peal, ei oleks siin varsti enam lastele ruumi,” põhjendas Evi Rohtla. Nii saab samadele jalgadele paigaldada minipiljardi, lauajalgpalli, õhuhoki, väikese bowlingu jms. Lisaks saab selle aluse peal mängida nii malet kui kabet,” rääkis vabaajakeskuse juhataja.

Minipiljardil murdus küll  juba kepp, kuid Evi Rohtla loodab, et ehk teevad Adavere kooli noormehed tööõpetuse tunnis uue.

Päris suuri sportmänge pole Evi Rohtla sõnul vabaajakeskusse tahetud muretsedagi, sest ruum on küllalt madal ja väike. “Sportimise koht on ikka võimla ja see on Adaveres täiesti olemas,” rääkis ta.

Rohtla sõnul on Põltsamaa vallas kokku lepitud selles, et teatud aja möödudes vahetavad valla külaseltsid omavahel lauamänge, et kõigil valla lastel oleks võimalik kõiki mängida.  

Vabaajakeskust külastatakse aktiivselt

Õhtu jooksul külastab Adavere Vaba Aja Keskust 20-30 last ja see on keskuse juhataja hinnangul väikese aleviku kohta päris suur hulk. Lapsed saavad siin mängimas käia teisipäeviti  ja neljapäeviti neljal õhtutunnil.

Adavere Vaba Aja Keskus asub Adavere elamurajooniga samal pool maanteed, nii pole vanematel vaja laste pärast muretseda.

Evi Rohtla sõnul külastavad lapsed vabaajakeskust põhikooli lõpuklassideni. “Kui Adavere laps siinse põhikooli ära on lõpetanud, siis ta kodukohas asuvat vabaajakeskust enam üles ei leia. Võib-olla kasvab laps selleks ajaks juba lauamängude mängimise east välja ja küllap tekivad tal mujal õppides ka uued sõbrad ning teistsugused huvid,” rääkis Rohtla.

Praegu üüritakse ruume välja ka mitmesugusteks ettevõtmisteks ning tähtpäevade pidamiseks. Igal teisipäeval kasutab keskuseruume pensionäride jututuba. 

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus