Koolijuht Urmas Paju pälvis eriolümpia kuldse teenetemärgi

Sel nädalal tähistati Tallinna Teletornis eriolümpia liikumise 30. aastapäeva. Kõige teenekamaid töötajaid tunnustati kullatud teenetemärgi ja pikaaegselt eriolümpiasse panustanud inimesi hõbemärgiga. Kuldse teenetemärgi pälvis Kiigemetsa kooli direktor Urmas Paju ja hõbemärgi sama kooli õpetaja Reino Hobolainen.


„Sellist suurejoonelist aastapäeva tähistamist ei ole me varem teinud ning hõbemärke ja kuldseid
teenetemärke andsime välja esmakordselt,” ütles eriolümpia Eesti ühenduse direktor Tiina Möll.

„Meie tänu saab olla vaid sümboolne, sest väga raske on mõõta tööd, mida meie pühendunud inimesed intellektipuudega inimesi sportima tuues igapäevaselt teevad.”

Kuldseid teenetemärke anti välja kaheksa. Need said lisaks Kiigemetsa kooli direktor Urmas Pajule veel ka Tõnu Karu, Eda Proos, Aili Aus, Aada Teppo, Mallika Koel, Kalmer Sarv ja Siret Kruk.

Vedanud ühenduse tööd

Maakonnas hästi teada Urmas Paju on lisaks koolidirektori ametile juhtinud viimased kümme aastat eriolümpia Eesti ühenduse tööd.

„Muidugi oli see meeldiv üllatus, millest mul enne aimu ei olnud,” kommenteeris tunnustamist Paju ise. „Samas olin ise ühenduse juhina töötanud selle nimel, et kuld- ja hõbemärgis meie inimeste tunnustamiseks kasutusele võetaks.”

Viimased kümme aastat eriolümpia Eesti ühendust vedav Paju ütleb, et Eesti jaoks on need olnud tegusad ja tulemuslikud aastad.

„Eriolümpia on Eestis viimastel aastatel teinud läbi kiire arengu. Meid on selles mõttes märgatud ka maailmas ja Eestit tuuakse rahvusvahelises ulatuses paljudele teistele eeskujuks. Seda kinnitas mulle ka kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tarvi Pürn.”

Eriolümpia Eesti ühendus on oluliselt laiendanud oma haaret ja kandepinda üle Eesti. Paju sõnul on neil liikmeid lisaks koolidele ka hoolekandeasutustest ja päevakeskustest. Ka riiklik toetus on suurenenud ja see võimaldab liikumisse veelgi enam panustada.

„Tänu sellele saime endale lõpuks oma kontori ning meil on kaks palgalist töötajat. Kõik see võimaldab oma tegevust senisest veel aktiivsemaks muuta,” rääkis Paju.

Eriolümpia Eesti ühendus tegeleb paljude aladega, nagu kergejõustik, ilu- ja sportvõimlemine, ujumine, murdmaasuusatamine, bowling, bocce, jalgpall, korvpall, sulgpall, rahvastepall, matkamine, saalihoki, lauatennis, liikumisaktiivsus, judo, avaveeujumine ja triatlon.

Ka üks hõbemärk maakonda

Hõbemärgi laureaate oli 16 ja nende seas ka Kiigemetsa kooli õpetaja Reino Hobolainen. „Pidulikul vastuvõtul austasid kohalviibimisega meie sünnipäeva EOK president Urmas Sõõrumaa, riigikogu esindaja ja endine kultuuriminister Indrek Saar, kultuuriministeeriumi spordi asekantsler Tarvi Pürn, Special Olympics Euroopa esindajana Ilse Hemmermayr ja Eesti Lions klubide ekskuberner Raivo Kokser,” lisas Möll.

Kirjaliku tervituse saatis president Arnold Rüütel, kes oli aukülaliseks 1991. aastal USA-s Minneapolises toimunud eriolümpiamängudel, mis olid esimesed mängud, kus Eesti sai iseseisva riigina osaleda.

Muusikalist meeleolu lõi Sissi ning päeva juhtis eriolümpia patroon Hannes Hermaküla koos sportlase, Maarja kooli vilistlase, Mihkael Roobaga.

„Järgmise aasta sügisel (1.–4. oktoober) toimub Eestis Special Olympics Euroopa/Aasia regiooni ühine juhtimiskonverents, mis toob kindlasti eriolümpia liikumisele rahvusvahelist tähelepanu ja annab eestisisestele tegemistele uut hoogu juurde,” märkis Möll lõpetuseks.

blog comments powered by Disqus