Spordikool muutuste teelahkmel

Jõgeva spordikool tegutses aastatel 1953–1994, kuuludes mitmel spordialal (male, jäähoki, kergejõustik) Eesti noortespordi absoluutsesse tippu. Siis hakati Eesti spordikoole hävitama, sest millegipärast loeti neid alaväärtuslikemaks kui olid kunsti- või muusikakoolid. Ja Jõgeva oli riigis üks esimesi, kes ise priitahtlikult spordikooli sulges. Loobus riiklikust noortespordi rahast. 1996 võttis teatepulga üle Põltsamaa ja tegutseb edukalt tänaseni.

Jõgeva vald asutas 2006. aastal naaberomavalitsuste toel SA Kuremaa Spordikool. Pärast paariaastast arendust muutus see erinevatel põhjustel n-ö riiulifirmaks. Kuni 2015. aastal hakkas Jõgeva vald ainuomanikuna spordikoolile taas hinge sisse puhuma. Aktiivselt läksid käima ujumine ja korvpall. Treenereid koolitades hakati laiendama spordialade ringi. Pärast 2017. aasta haldusreformi valitses esialgu vaikus, kuid tänavu on uus Jõgeva vald võtnud üheks prioriteediks spordikooli toimivaks õppeasutuseks kujundamise.

Alustati omandistaatuse muutmisega. Loodi direktori ametikoht, mis varsti lõppeva konkursiga uuesti täidetakse. Nagu uue kooli käivitamisel ikka on saatjaks erinevad argimured. Probleemid, mis sageli saavad alguse üksteisest möödarääkimistest või siis teinekord ka lihtsalt mitterääkimisest. Kuid kõik need on ületatavad kui asjad selgeks rääkida ja töö käima lükata. Selge on see, et iga spordikool annab piirkonna noortespordile sootuks uue hingamise. See võimaldab suurendada spordiga tegelevate noorte arvu, võtta tööle kvalifitseeritud treenereid ning pakkuda seeläbi võimalusi tegeleda spordiga nii harrastuslikul kui ka võistlusspordi tasandil. Spordikooli arendamine on vallal väärt ettevõtmine.

blog comments powered by Disqus