Õpetajad alustasid kooliaastat plenaaristungiga

Vastu kooliaasta algust kutsus MTÜ Jõgeva linna noortekeskus Paus, kus tegutsevad Jõgeva valla hariduse peaspetsialist Helle Kajaste ja Jõgeva valla noorsootööspetsialist Kaire Sakjas kokku maakonna õpetajate plenaaristungi.


Muusikaliselt tervitasid õpetajaid Karmo Toome ja Marta Saariste Palamuse Laulustuudiost.

Räägiti hariduselu olulistest teemadest. Haridus- ja Teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Mihkel Rebane teatas, et õpetajate palk järgmisel aastal on kindel, kuid loodetud palga- ja stipendiumitõusud jäävad paremaid aegu ootama. Pikemalt rääkis ta põhikooli lõpetamisest ning ministeeriumi kavadest põhikooli lõpueksamite ja testidega, nentides, et on õige aeg teemat avalikult ja põhjalikult arutada.

Tähelepanu õpilaste liikumisharjumustele

Et hariduselu põletavaks küsimuseks on kerkinud noorte inimeste tervis ja liikumisharjumused, oli koguni kolm ettekannet pühendatud liikumisele koolis. Liikumislabori tegevust tutvustas Liis Süda, spordielust koolis rääkisid spordiklubi 32.KK Spordivaim eestvedajad, mentor Meelis Raiend ja spordiaktiivi juht Doreen Mägi ning Kuristiku gümnaasiumi direktor Raino Liblik.

Paljud Jõgevamaa koolid on liikuma kutsuvate koolide võrgustikuga juba liitunud. Jõgeva põhikool juba rohkem kui aasta eest. Uues majas on võimalusi veel rohkem.

Ka Puurmani kool on võrgustiku liige. „Oleme korraldanud trepijookse ja meil on ju park,“ ütles Puurmani kooli direktor Margus Kask. „Vahetundides on lapsed nagunii liikuvamad, seega püüame ainetundidesse rohkem niisuguseid sutsakaid tuua,“ lisas ta.

Torma põhikooli direktor Heiki Sildnik rääkis, et kooli liitumine võrgustikuga on alles ees, kuid on samu põhimõtteid juba enne oma töös rakendanud.

Särasilmsed uued ja kogenud pedagoogid

Kohalolnud koolijuhid nentisid üksmeelselt, et maakonna koolid on uueks õppeaastaks valmis ja õpetajatega komplekteeritud. Uusi õpetajaid on saanud nii Mustvee kool, Põltsamaa ühisgümnaasium, Palamuse Oskar Lutsu gümnaasium kui ka Jõgeva põhikool.

Jõgevamaa põhikoolis alustab sel õppeaastal kaheksa uut õpetajat, neist kolm noort inimest, Kerli Kasar, Joosep Heinsalu ja Annagreta Raudseping, hakkavad andma inglise keele tunde. „Seon oma töös kaks kirge, inglise keele ja õpetamise,“ ütles Annagreta Raudseping. „Ootame, põnev on, ja veidi ärev,“ olid nad kõik nõus.

„Põltsamaa ühisgümnaasium võtab uue õppeaasta päris kenasti vastu,“ ütles selle direktor Aimar Arula. „Õpilasi jagub ja päris palju on sel õppeaastal uusi õpetajaid. Paar vilistlast tulevad õpetajateks tagasi. Ainuke puudus on meil logopeedist. Õpetajad on kõik olemas. Oleme küll hakanud vaatama ka nende poole, kel ei ole otseselt pedagoogilist kõrgharidust, kui inimesel on kõrgharidus, silm särab ja tahtmine on olemas,“ täpsustas Arula.

„Mustvee Eesti kool sai endale kolme päeva eest uue bioloogiaõpetaja, kes on Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledži õppejõud, õpib bioloogiaõpetajaks ja tuleb meile bioloogiat andma,“ rääkis Mustvee kooli ja Peipsi gümnaasiumi direktor Marianne Kivimurd-Tarelkina. „Mustvee koolidel hakkab minema väga töiselt. Oleme ikka veel eraldi asutused ja kollektiivid, juriidiliselt ka. Kõige suurem kunst on minu jaoks oma aega nii jagada, et mõlema kooli esindajad, olgu need lapsed, lapsevanemad või õpetajad, ei tunneks, et eelistan ühte kogukonda teisele. Olen võtnud enda ülesandeks kogukondi lähendada ja teha võimalikult palju koostööd. Et õpetajad, abipersonal ja lapsed mõlemast koolist saaksid tõesti omavahel kokku,“ selgitas Mustvee koolide uus direktor.

Plenaaristungil kuulutati välja Jõgevamaa aasta õpetajad seitsmes kategoorias ning aasta hariduse sõber ja hariduse tegu. Jõgevamaa aasta õpetajaid 2019 valis komisjon, kus olid esindatud kõigi kolme valla haridusvaldkonna spetsialistid, õpetajate ametiühing, kooli ja lasteaia juhid ja õpetajad.

 

Jõgevamaa aasta klassiõpetaja 2019 – Katrina Tammistu, Oskar Lutsu Palamuse gümnaasium

Jõgevamaa aasta klassijuhataja 2019 – Vivian Paaksi, Jõgeva põhikool

Jõgevamaa aasta põhikooli aineõpetaja 2019 – Silja Võsaste, Jõgeva põhikool

Jõgevamaa aasta gümnaasiumiõpetaja 2019 – Rita Sildnik, Jõgevamaa gümnaasium

Jõgevamaa aasta tugispetsialist 2019 – Margit Maanre, Jõgeva põhikool

Jõgevamaa aasta koolijuht 2019 – Riina Valdmets. Põltsamaa ühisgümnaasium

Jõgevamaa aasta lasteaiaõpetaja 2019 – Ene Kirsimägi, Põltsamaa lasteaed Tõruke

Jõgevamaa aasta hariduse sõber 2019 – Elo Raspel, Keskkonnaamet, Endla Looduskeskus

Jõgevamaa aasta haridustegu 2019 – Luua Metsanduskooli innovatsiooniprojekt „Flying Forest“

ANDRA KIRNA

blog comments powered by Disqus