Ettevõtja Oleg Gross maandus taas kopteriga Jõgeval

Neljapäeva lõuna paiku maandus kopteriga Jõgeval bussijaama ja raudtee vahelisel maa-alal mitmekülgne ettevõtja, kaubandusettevõtte OG Elektra omanik Oleg Gross. Kopterist väljudes seadis Gross koos saatjatega sammud endise politseimaja suunas, kuhu ärimees kavatseb rajada kaubanduskeskuse.


Samal ajal olid saabunud laguneva ja tühjana seisva vana politseimaja juurde Grossi firma kaubamärki kandvad furgoonautod. Töömehed tassisid vanast kolemajast autodesse kasutuna seisvat koli: lauad, toolid, kapid, valdavalt mööbel.

„Lammutamisele minevas vanas politseimajas käivad praegu koristustööd. Tulin vaatama, mida on siin veel sellist, mis sobiks muuseumi kaubaks. Säilitamiseks ja teistele eksponeerimiseks,” selgitas Gross. Kes enda sõnul kavatseb ka oma muuseumi rajada.

Vanad kambriuksed lähevad loosi

Ühiste huvidega siirdusime tagauksest räämas seisvasse kunagisse politsei- ja kohtumajja. Esikorrusel olid töömehed relakatega ametis ning tegid platsi puhtaks. Kahel pool hämarat koridori haigutasid tühjana seisvad kinnipidamisruumid. Päevinäinud ja kraabitud kartsauksed olid kõigile avatud. Vaata ja astu sisse.

Gross pani mobiilil valguslambi põlema ja uudistasime kambrites. Kõik, mis ühes kambris asus, oli tugevalt kinnimüüritud. Pesunõu, kaks jalajälge ja auk. Ühesõnaga lammutamiskindel. Ühes ruumis polnud neidki, ainult laudadest kulunud näoga lavats. Ilmselt karistusruum järelemõtlemiseks. Pilt, mis kambrites avanes, ei jäänud palju maha vanas Patarei vanglas nähtavast. Ainult et siinne objekt on Patarei kõrval vanuseliselt alles poisike.

„Need kolm kambriust võtke ära ja tõstke peale,” jagas ettevõtja Gross kogenud pilgul korraldusi. Teretas ja tänas majas askeldavaid töömehi ning varsti liikusime alt üles, neljandale korrusele. Trepil tulid vastu mööblit tassivad mehed, laubad higised.

„Need olid uurijate kabinetid, siin asus vist mõne ülemuse tööruum,” viitas Gross uhkema uksega toale, mille uksel reetis kunagise sildi olemasolu valgusest puutumata jäänud tumedam laik.

„Seda lauda on meil isegi vaja,” hindas ta ühte Nõukogudeaegset lauda, millel isegi kriime peal polnud. Laual lebas aga Paunvere väljanäituse tunnustuskiri…           

Põltsamaal paar kuud avamiseni

Maja oli täis askeldavaid mehi, justkui oleks personal naabruses asuvast uuest politsei- ja kohtumajast siia jälle korraks tagasi kolinud. Aga need olid teised inimesed ja teised tööd.

Oleg Grossi sõnul tehakse maja nüüd seest tühjaks, et alustada selle lammutamisega. „Lammutamisluba on meil olemas, ehitusluba veel mitte. Jõgeval võtab see asjaajamine kuidagi kaua aega. Läheb visalt, ütleme nii.”

Lisades, et ehitusega kavatsetakse ka Jõgeval alustada nii kiiresti kui võimalik.  

Majasisese töise ekskursiooni käigus rääkis Gross, et Põltsamaa kaupluse juures laabuvad ehitustööd plaanipäraselt. Tema kinnitusel avatakse seal Grossi pood 1. novembril. Palju pole enam jäänudki, sest aeg lendab kiiresti.  

Küsimusele, kuidas detsembris avatud Mustvee pood on käivitunud, vastas Gross optimistlikult. „Võib öelda, et hästi. Oleme sealsel turul endale kindla koha leidnud. Talvel müüme vähem, suvel rohkem, sest nagu teada, pole kohaliku elanikkonna ostujõud ju väga kõrge. Samas on meie eeliseks omad tooted ning rahvas on need hästi vastu võtnud,” kiitis Gross Mustvee poodi.

Jõgeva ongi maakonnas viimane keskus, kuhu Gross oma esinduspoega laieneb, sest praegune on kitsaks jäänud. Siis saab Jõgevamaale ring peale.

TIIT LÄÄNE

blog comments powered by Disqus