Võtikvere tuli, nägi ja võitis

Laupäeval peeti Mustvee vallas Võtikvere külas taas suurt raamatupidu, mis seekord tähistas 20. sünnipäeva. Hoolimata jahedast ilmast oli raamatusõpru kohale tulnud palju, isegi Eestist kaugemalt.


Seekordsel kirjandusfestivalil, mis kandis pealkirja „Mälus on elu ja lugemises tarkus“ keskenduti mälukirjandusele, inimlikkusele ja sellele, mis meie kirjandus- ja kultuuriloos on olulist. Ent pidulikkust lisas tõsiasi, et pärast 12 aastat jõudis lugejateni uues kuues Imbi Paju romaan „Tõrjutud mälestused“.

Ilmselt toimus raamatufestival oma klassikalisel kujul viimast korda. Ka see lisas teatavat pidulikkust. Uuel aastal saab uutmoodi festivali, mis annaks meie maakonnale teistmoodi hingamist ja kulgemist.

Töö raamatufestivali korraldamise taga on mõõtmatu. Liiatigi, et seda tehakse talgute korras ja panustab kogu külarahvas. Ning nii 20 aastat. Kui jagataks järjekindluse ja töökuse auhinda, nopiks selle ilmselt Võtikvere külarahvas.

Võtikvere raamatufestival ja mõtisklused andsid julgust ja jõudu mõelda möödunule ning olevikule. Sest just kirjanduse ja suurte mõtete kaudu saame elu üle järele mõelda, otsida kinnitust või ümberlükkamist. Ja ilmselt isegi tulevikku ette ennustada. Elavad ju kirjanikud tihti oma ajast ees.

Üks on selge: Võtikvere tuli, nägi ja võitis. Uuel aastal uue hooga. Olgu mis vormis iganes, vähemalt üks üritus on julgelt oma kanna meie maakonnas kinnitanud.

blog comments powered by Disqus