Augustis kuuleb Mustvees suurepärast vaimulikku muusikat

Möödunud nädalal käisid uue vallavanema, Märt Kraftiga tutvumas Mustvee vaimuliku muusika festivali korraldajad, ansambli Orthodox Singers kunstiline juht Valeri Petrov ja Maria Petrov, kes tutvustasid festivali põhimõtteid ja kava.


Sel aastal jõuab kätte 4. Mustvee vaimuliku muusika festival. „Ma ei ütle, et see on traditsioon, aga loodan sellele. Inimesed juba teavad ja küsivad, kas sellel aastal toimub ‒ loomulikult toimub, kuidas siis teisiti,“ rääkis Valeri Petrov.

„Maakondades peab ka olema kõrgkultuuri, sest inimesed vajavad seda,“ selgitas Orthodox Singersi kunstiline juht oma põhimõtteid. „Kui hakkasime seda festivali tegema, siis mõtlesin, et kes siia tuleb, võib-olla mõni kümmekond inimest. Aga tulid, ja kirikud tulid puupüsti rahvast täis.

Mustvee on tõesti unikaalne koht, 1300 elanikku ja viis erinevat kirikut väikeses linnas. Ja need kõik konfessioonid elavad siin kenasti koos. Mõte on tuua siia festivalituristid, see kindlasti võtab aega. Kavandasime festivali tutvustavaid kontserte Peterburis, mis seekord küll ei õnnestunud, Helsingis ja võib-olla ka Stockholmis.

Omalt poolt üritame tuua esinejaid, kes on tõesti kuulamist väärt. Varem oleme toonud siia laulja Liibanonist, kellega koos laulis Orthodox Singers Süüria muusikat ‒ kus seda Eestis seda veel kuulata saab. Siin on käinud Andres Mustonen, Taavo Remmel ja koos nendega laulja Iisraelist, kes esinesid Betaania kirikus. See oli ka omaette unikaalne asi.

Küsitakse, et miks ma ei taha teha vähemalt mõnda festivalikontserti Tallinnas või Tartus. Tahan need teha siin, et Mustvee rahvas ei peaks jälle tulema Tallinna kontserti kuulama, sest seal toimub nagunii alatasa midagi, vaid Tallinna rahvas tuleks Mustveesse seda kuulama. Tartust juba käiakse,“ rääkis Petrov.

Tema mäletamist mööda kutsus Sergei Borodin Orthodox Singersi kümme-viisteist aastat tagasi kutsus kirikupühadeks Püha Kolmainu Kirikusse laulma. „Ja jäimegi Mustveesse nii tihti käima, et tekkis juba väga kodune tunne, oleme siin kontserte andnud praktiliselt igal aastal. Spetsiaalselt ei mõelnud me midagi välja. Kui tuli mõte, et teeme festivali, oli selge, et Mustvees,“ meenutas Valeri Petrov.

Tänavu augustis on Mustveesse oodata kariljonimängijat Merle Kollomit Tartust, koos temaga musitseerivad üks laulja Hispaaniast ja akordionil Jaak Lutsoja. Kultuurikeskuses esitab Orthodox Singers Valeri Petrovi vanausuliste värssidele kirjutatud koorikontserdi. Sellest tuleb etendus, mille stsenaariumi kirjutas Loone Ots.

Esinejate hulgas on ka Tuule Kann kandlega ja liivakunstnik Madli Luuk. Betaania kirikus esineb Tõnu Naissoo ansambliga, Püha Kolmainu Kirikus Peterburi ansambel kavaga Vene barokk. Tulemas on 6-liikmeline ansambel Gruusiast, kes korraldaja sõnul on samuti suurepärased.

Andra Kirna

blog comments powered by Disqus