Annaks rahvale otsustamise õiguse

Seoses uue valitsuskoalitsiooni tekkimisega on viimasel ajal räägitud suurema otsustusõiguse andmisest rahvale ehk valijaskonnale. Niisugune võimalust on rahvale lubanud uut valitsusliitu moodustavate erakondade juhid.


Põltsamaal on juba aprillikuus tulemas kohalik referendum, kus inimesed saavad hääletades otsustada, millised Põltsamaa valla kaasavasse eelarvesse tehtud ettepanekuid nad eelistavad. Kuid oluliselt kuumemaks teemaks on Põltsamaal kujunenud uue lasteaia rajamise idee. Siin on inimesed jaotunud kahte leeri. On neid, kes pooldavad uue lasteaia rajamist praeguse Tõrukese lasteaia asemele. Teise leeri moodustavad inimesed, kes arvavad, et ei pea tingimata kinni hoidma vanadest mõttemallidest ning lasteaia võiks rajada kuhugi kesklinna piirkonda.

Ehk oleks mõistlik tegu anda ka uue lasteaia rajamise asukoha üle otsustusõigus kohalikele elanikele. Võiks ju öelda, et inimesed pole selles osas spetsialistid. Asukoha valiku osas ei peagi tingimata ehitusspetsialist olema. Samas võiks küsida, kas need inimesed, kes soovivad uue lasteaia rajamist vana lasteaia asemele nagu ka kohaliku vallavolikogu koalitsioon, on spetsialistid. Lähtuks Eesti põhiseaduses välja öeldud mõttest, et rahvas on kõrgeima võimu kandja ning rahva enamusel on sellest lähtuvalt lõplik otsustusõigus.

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus