Kas kampaania või tööõnnetus?

Esmaspäeval Tallinna kesklinna Hobujaama bussipeatusesse ilmunud vastuolulised Eesti 200 valimiskampaania plakatid löövad meedias laineid tänaseni. Kuigi teisipäeva hommikuks olid plakatid välja vahetatud ja päeva peale esines erakonna esimees ka avalikkuse ees selgitava vabandusega. Nimelt kutsuti plakatitel eestlasi ja venelasi bussipeatuses eraldi seisma. Eestikeelsetel plakatitel oli kirjutatud „Siin ainult eestlased“ ja venekeelsetele „Siin ainult venelased“.

Peamine arutelu on järgnenud päevadel toimunud teemal, kas tegemist oli PR trikiga, mis pidanuks teenima valimiste huve või oli see valimiskampaania puhas tööõnnetus. Ilmselt on tõetera neil, kelle arvates oli plakatites mõlemat. Küllap üritati selle väikese skandaaliga veidike suurte erakondade vahelt pead välja pista. Paraku ei mõeldud aga ilmselt asju lõpuni läbi ning sõnum ise kujunes pigem ehmatavaks.

See kõik puudutab otseselt ka Jõgevamaad, sest kui vaadata Mustvee valla poole, siis seal eksisteerivad juba sajandeid kõrvuti eesti ja vene kogukonnad. Samas ütleb Mustvee vallavanem Jüri Morozov, et nende kogukonnas mingisugust lõhestumist, mis annaks plakatitele alust, ei ole. Tema sõnul on Peipsi piirkond selles mõttes eriline, et siin on vene keelt kõnelev elanikkond elanud aastasadu, mitu põlvkonda ja nad on siin põlisrahvaks. Ja enamik inimesi valdab ka eesti keelt, saab sellest aru ja oskab ka suhelda.

Seepärast mahuvad inimesed ära ka ühte bussipeatusse ning erakondlikud poliitmängud neid ei mõjuta. Siiski tuleb nii sõnas kui ka teos alati olla tasakaalukas ja mitte püüdma inimestega manipuleerida. Ei Tallinnas ega ka mujal.

blog comments powered by Disqus