Jõgevale saabub homme 370 luulehuvilist noort

Homme algavad Jõgeval kolmeteistkümnendad Betti Alverile pühendatud luulepäevad “Tuulelapsed”. Sündmus toob kokku umbes 370 luulehuvilist põhikooliõpilast kogu Eestist ning kahe päeva jooksul mängitavad lavastused põhinevad Lehte Hainsalu luuletekstidel.

Luulepäevad avatakse pidulikult kell 12 kultuurikeskuses. Kahe päeva jooksul vaadatakse ära 22 lavastust, reedel viisteist ja laupäeval seitse. Neid hindavas Nõukojas teeb kaasa ka fookuses olev autor – Lehte Hainsalu. Peale tema kuuluvad Nõukotta kooliteatri suured sõbrad Jaak Allik ja Toomas Lõhmuste, kirjanik ja luuletaja Leelo Tungal, Eesti Harrastusteatrite Liidu juht Kristiina Oomer, Vanemuise teatri noortetöö juht Mall Türk, Tallinna ülikooli õppejõud Rain Mikser, raadioajakirjanik ja koolitaja Märt Treier ning teatrikriitik Margus Mikomägi. Mõlema päeva etenduste järel annavad nad truppide juhendajatele tagasisidet.

Lehte Hainsalu luulet on Jõgeval ka varem loetud, ent siis tegid seda gümnaasiumiastme trupid neile mõeldud luulepäevadel “Tähetund”.

“Käsitletavat autorit või autoreid valides jälgime natuke seda, kellel on juubel tulemas. Lehte Hainsalu saab oktoobris kaheksakümneseks. Teine põhimõte on see – ja õpetajad on meid selle eest kiitnud –, et tõstame esile autoreid, kelle tekste enam palju ei teata ega loeta, kuigi need on väga väärtuslikud,” ütles luulepäevade eestvedaja, Jõgeva kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja Lianne Saage-Vahur.

Viis lavastust

Tema sõnul ületab põhikooliõpilastele mõeldud “Tuulelapsed” osalejate arvu poolest nüüd juba gümnaasiumiastmele mõeldud “Tähetundi”.

“”Tuulelapsed” sai selleks ellu kutsutud, et ka nooremad õpilased luulest huvituma ja luule esitamisest rõõmu tundma panna. Algklassilastega on lihtne: nemad teevad ikka seda, mida õpetaja ütleb ja vanemad soovivad. Kriitilisem iga on kuues kuni kaheksas klass: neid saab tegema panna ainult seda, mida nad ise teha soovivad. Ent “Tuulelapsed” tõmbab ligi ka selles vanuses noori. Millega, ei oskagi öelda, aga noored väga tahavad siia tulla,” sõnas Lianne Saage-Vahur.

Jõgeva kooliteater Liblikapüüdja on “Tuulelastel” esindatud tervelt viie trupi ja viie lavastusega. Teise klassi õpilaste trupp esitab lavastuse “Nõiamaja”, mis põhineb ühel nõidadest kõneleval luuletusel. Kolmanda a klassi trupi lavastuses “Päikseplika” õpitakse tundma täishäälikuid ja lastakse kõlada ilusal emakeelel. Neljanda-viienda klassi trupi lavastuses “Poisid ja plikad” on juttu poiste ja tüdrukute suhetest: esimestest meeldimistest, sellest, kuidas tüdrukud poisse kiusavad jne. Seitsmenda b klassi trupp esitab “Punamütsikese” vaimuka uusversiooni ja üheksandate klasside trupp interpreteerib Hainsalu väga tuntud luuletusi, mis algavad kõik sõnadega “Kui ma ükskord…” ja mis võimaldavad “üheksandikel” oma varasemale lapsepõlvele muigega tagasi vaadata.

Rohkesti nuputamist

“Lapsi on mul juhendada palju. Ja kellele ma ikka ütlen, et teiega ma festivalilavastust ei tee,” märkis Lianne Saage-Vahur, põhjendades Liblikapüüdja lavastuste suurt arvu. Liblikapüüdja trupid on ka üsna suured. See tähendab lavastajale rohkesti nuputamist, kuidas noored laval liikuma saada. Ühtekokku läheb luulepäevadel lavale 85 Liblikapüüdja noort näitlejat ja juhendaja meelest pole oluline, kas neile tiitleid jagub, vaid see, et lapsed saaksid kogeda tegemise rõõmu.

“Mul endal on väga hea meel selle üle, et Liblikapüüdja gümnaasiumiastme trupp luulepäevade ettevalmistamisel nii innukalt käed külge on pannud. Nad tegutsevad uksehoidjatena, korraldavad reedeõhtust pidu jne.,” ütles Lianne Saage-Vahur.

Kaheksal gümnaasiumitrupi noormehel on asja ka lavale: nad esitavad luulepäevade avamisel Betti Alveri ballaadil põhineva lavastuse “Kapten Oleander”, mis tõi Liblikapüüdjale möödunud sügiseste gümnaasiumiastme luulepäevade “Tähetund” peapreemia.

“See on meie kummardus Betti Alverile,” märkis Lianne Saage-Vahur.

Toimumata ei jää ka traditsiooniline mälestushetk Betti Alveri pargis: see saab teoks homme õhtul kell 16.

Festivalietenduste plokid algavad kultuurikeskuses reedel kell 12.45, 14, 16.30, 17.30 ja 18.30 ning laupäeval kell 10 ja kell 11.30. Laupäeval kell 14.30 toimub improteatri Impeerium etendus, luulepäevad lõpetatakse laupäeval kell 15.30.

Nagu mitmel varasemal aastal, osaleb “Tuulelastel” ka Maarja-Magdaleena põhikooli trupp. Jõgevamaa esindajateks neid nüüd kahjuks enam lugeda ei saa, sest Tabivere vald tükkis Maarja-Magdaleenaga jääb nüüd hoopis Tartumaa piiridesse.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus