Lõõtspillid panevad augustis Kesk-Eesti kajama

Juba 26. augustil peetakse Jõgevamaal Pajusi magasiait-kuivatis ja mõisapargis Lõõtspillipäev. Sündmus toob kokku lõõtspillikultuuri erinevate piirkondade lõõtsaklubide ja teppo-tüüpi lõõtspillihuviliste näol. Lõõtspillipäev koosneb kontsertidest, töötubadest, ühistest koosmängimistest, pillide proovimisest ja tantsuks mängimisest, teatas lõõtspillipäeva projektijuht.

Lõõtspillipäev ühendab enda tegevustega pillimeistrid, kogenud külapillimehed, noored mängijad, õpetajad, praktiseerijad ja tantsijad. Oluline on, et teppo-tüüpi lõõtspill ja selle mängimise ning valmistamise traditsioon ei kaoks vaid püsiksid läbi põlvkondade. Kaasatud on erinevad lõõtspilliklubid üle Eesti, kes teadmiste vahetamiseks ja külapillimehe traditsiooni hoidmiseks kogunevad.

Pajusis astuvad lisaks lõõtsaklubidele üle Eesti teiste seas lavalaudadele RÜÜT, Lõõtsavägilisaed, Suits ja Kool ning Tuulelõõtsutajad. Ühtlasi valitakse stiilseim külapillimees, antakse üle Heino Sõna stipendium ja Jüri Uppini stipendium. Õpitubadesse on asja nii algajatel lõõtsahuvilistel kui vilunud pillimeestel, sest Silvi Tumanskaja ja Kadri Giannakaina Laube võimaldavad iga mängukogemuse ja –oskusega mängijatele põnevat avastamist. Ei puudu ka kohtumised lõõtspillimeistritega ning Priidu Teppo loengus saab süvitsi minna August Teppo lõõtsapärandi teemal.

Sündmus on suunatud kõikidele lõõtspillimängijatele kui ka uutele lõõtsahuvilistele, kel soovi omandada teadmisi Eesti kultuurile väärtuslikust teppo-tüüpi lõõtspillist või arendada enda mänguoskusi.

Nõndaks kannab Lõõtspillipäev endas kultuuripärandit ja on ühtlasi osa EV100 programmist. Ürituse esmakordse toimumise puhul viidi läbi ka konkurss tunnusloo leidmiseks. Konkursi võidulooks osutus Tõnis Tauli poolt loodud pala, mille esmaettekanne toimub Lõõtspillipäeva avatseremoonial.

Vooremaa