Vaiatulaste lood said kaante vahele

Laupäeval Torma vallas, Vaiatu esmamainimese 615. aastapäevale pühendatud pidustustel esitletakse piirkonna möödanikku ja tänapäeva tutvustavat raamatut “Vaiatulaste lood”.

Vaiatu Küla Seltsi eestvedaja Liina Abram ütles, et raamatuga tõstetakse esile Vaiatu kallimat vara – elanikke. “Eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, et üks küla ei saa toimida ilma inimesteta. Nemad kujundavad küla näo ja tõekspidamised. Raamat vastab küsimustele, miks on vaiatulane pidanud Vaiatut heaks elukohaks, kuidas ta Vaiatusse elama sattus, milline on tema kodu ajalooline seos Vaiatuga, kas tema pereliikmed tulevad Vaiatusse tagasi ning millisena nad kujutavad ette Vaiatu tulevikku. Enamuse raamatu tekstidest kirjutasid elanikud ise, jagades oma mälestusi.”

Raamatu “Vaiatulaste lood” koostasid Liina Abram ja Niina Luha. Raamatus on kasutatud põhiliselt uusi fotosid, mille autor Liina Laurikainen külastas elanikke nende kodudes. Mõned fotod on ka Vaiatu ajalootoast ja inimeste erakogudest. Koostamist toetasid rahandusministeerium, kodanikuühiskonna sihtkapital ja kultuurkapital.

Aastapäevapidustuste avatseremoonial heisatakse Vaiatu küla lipp. “Meie lipp on kahe põhivärviga ‒ on kollane ja helesinine. Lippu kaunistab rahvuslik lillekiri ja lipul on kujutatud luigepaar. Rahvuslik lillekiri viitab sellele, et Vaiatus hoitakse tallel pärimust. Helesinine värv sümboliseerib Vaiatut kui puhta keskkonnaga küla, kollane värv Vaiatu helget tulevikku,” rääkis Abram.

Teenekas kooliõpetaja ja koduloolane Anne Schasmin räägib küla aastapäeva tähistamisel Vaiatu ajaloost. Kasepää rahvamaja juhataja Terje Paalits keskendub seltsimajade ja rahvamajade ajaloole üldisemalt. Vaiatu kogukonnaköök pakub suvekohvikus Vaiatus tehtud küpsetisi ja jooke. Kultuuriprogrammi sisustavad Vaiatu rahvatantsurühm Somel, Vaiatu noorte meeste võimlemisrühm, laulja Karol Kattel Tormast ning Kaitseliidu Jõgeva maleva ja Torma valla puhkpilliorkester,” ütles Liina Abram.

“Hea, et tänu vaiatulaste pealehakkamisele saab Torma vald rikkamaks paikkonda tutvustavate raamatute poolest. Ootan põnevusega võimalust lugeda raamatut “Vaiatulaste lood”. Loodan et Vaiatusse jääb elama ja tuleb elama noori lastega peresid. Sellest sõltub paikkonna elujõud tulevikus,” ütles Torma vallavolikogu esimees Ülvi Nool.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus