Seikluskasvatus aitab noortel loodusega sõbraks saada

Jõgeva linna noortekeskus pakub lastele uusi ja kaasahaaravaid tegevusi. Nüüdsest on noortekeskusel kaasaegne matkavarustus ning see lubab, seljakott seljas, julgelt loodusesse sammuda.

Jõgeva linnavalitsuse noorsootöö peaspetsialist Kaire Sakjas rääkis, et noortekeskus soovis pakkuda midagi uut ja huvitavat praegustele külastajatele ning kaasata tegevusse uusi noori. Seetõttu paneb noortekeskus rohkem rõhku seikluskasvatusele. “Jõgeva linna noortekeskust on 2017. aasta esimese viie kuuga külastanud 249 noort. Nendest 176 on olnud noormehed ja 73 neiud. Kokku on külastusi üle 2100,” selgitas Kaire, miks on vaja noortele pakkuda mitmekülgseid tegevusi. “Kirjutasime aasta alguses ANK projektikonkursile projekti kvaliteetse matkavarustuse soetamiseks. Projekt leidis rahastust ja tänaseks on noortekeskuses olemas kvaliteetsed matkatarbed. Koostöös Matkaspordiga valisime välja seljakotid, pealambid, istumisalused ja vihmakeebid,” rääkis noorsootöötaja.

Tänavu 31. mail toimus matk Vapramäe looduskaitsealale. Matka teemaks oli “Vapramäe läbi legendide”. Matkajuhiga läbiti paaritunnine matk põnevate mängudega. Sai kogeda, kuidas näevad linnud, mil viisil köiest kuuske ehitada, kuidas liigutada võtmeid, et need ei kõliseks – kõike seda õppisid noored kolmekilomeetrisel matkarajal. “Noored said proovida plastikpudelist prille, mille põhja oli väike auk lõigatud, just nii pidavat linnud nägema,” selgitas noorsootöötaja. Linnuprillid ees, tuli noortel piiratud nägemisega slaalomirajal palli veeretada.

Metsas matkates on üks oluline oskusi kuulamine. Selle treenimiseks seoti kahel noorel silmad kinni ja nad pandi ringi keskele seisma, ümberringi olid laotatud erinevad esemed. Kordamööda asusid kaaslased asju ära võtma. Kui kinniseotud silmadega mängija kuulis, kus krabistatakse, pidi võtja asjast loobuma ja uut katset ootama. Noorsootöötaja sõnul osutus parajaks pähkliks võtmete napsamine. Need kõlisevad ning ka kinniste silmadega on tegutseja paljastatud. Lõpuks viis sihile meeskonnatöö. Kui üks läks võtmeid võtma, siis teised hakkasid jälgede segamiseks köhima. Kõige parem köiest kuusk tuleb aga siis, kui kõigil noortel on silmad kinni ja nad peavad nööriga nii liikuma, et välja tuleks üks asine kuusekujutis.

Kaire rääkis, et matkavarustust võivad noortekast laenutada nii koolid, lasteaiad kui noorteorganisatsioonid. Noorsootöötaja sõnul on plaanis edaspidi juurde hankida magamiskotte ja telke, et saaks ka ööbimisega matku korraldada. Järgmine suurem matk ootab ees juuli alguses, mil Jõgeva linnamaleva noored lähevad Peipsi järve äärde matkama ning metsaapteegiga tutvuma.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus