Jõgeva kutsub lapsi taas sügisjooksule

Pühapäeval toimuv kaheksas Jõgeva sügisjooks toob Jõgeva linna staadionile taas mitusada liikumisest rõõmu tundvat last, kes saavad läbida võimetekohase distantsi, ning pakub ka lapsevanematele lustlikku meelelahutust ja liikumisvõimalust.


Spordiklubi ProRunner korraldab Jõgeva sügisjooksu alates eelmisest aastast. “Kolm korda olime eelmistel korraldajatel abiks, kahel viimasel aastal on see igasügisene üritus aga meie korraldada olnud,” lausus SK ProRunner juhatuse liige Viljar Vallimäe.

“Tavaliselt on lastejooksud rahvajooksude kavas pigem kõrvalalana, siin on aga puhtalt lastele mõeldud jooksuüritus, mida korraldatakse samamoodi nagu suuri jooksuvõistlusi,” lisas Vallimäe.

Möödunud aastal tõi sügisjooks Jõgevale üksteiselt mõõtu võtma 271 kuni kuueteistaastast liikumishuvilist last. “Osalejate arv sõltub suuresti ilmast, hea õnne korral loodame sel aastal jõuda kolmesaja kanti,” ütles Viljar Vallimäe. “Samas ei oleks lastejooksu puhul üritus kindlasti ka siis ebaõnnestunud, kui osalejaid vähem on, sest meie eesmärgiks on siiski pakkuda head emotsiooni kõigile neile lastele, kes starti tulevad.”

Viimastel aastatel väljakujunenud võistlusprogramm on sama ka sel aastal, täienenud on vaid pikka päeva saatev meelelahutusprogramm. “Sügisjooks algab keskpäeval kuni kolmeaastaste jooksuga ning lõpeb 15-16aastaste jooksuga,” selgitas Vallimäe. “Distantsid on nagu ikka erinevad, kõige väiksemad läbivad sada meetrit, suuremad saavad staadionil joosta kaks ringi.”

Kõige pisemaid jooksuhuvilisi saavad rajal ergutada ka nende vanemad. “Me ei tahaks vanemate osalemist päris ära keelata, sest võistlustest tahavad osa saada ju ka need, kes on näiteks alles käima õppinud, aga ei saa veel täielikult aru, mis rajal teha tuleb,” lausus Viljar Vallimäe. “Samas me ei tahaks seal siiski näha vanemate võidujooksu, sooviksime siiski, et lapsed ise jookseksid või et vanemad vähemalt arvestaksid lapse liikumistempoga. Tähtis ei ole ju alati esimene olla, jooksust tuleb siiski ka rõõmu tunda.”

Kuni kolmeaastaste jooksuhuviliste puhul kaaluvad korraldajad isegi kahte erinevat võistlusklassi. “Kaalumisel on mõte, et ühes jooksus saab laps osaleda koos vanemaga, teises aga ilma vanemata,” ütles Viljar Vallimäe.

Korraldajad soovitavad staadionile tulla võimalikult varakult. “Jooksudele registreerumine algab kell üksteist,” lausus Vallimäe. “Järjekordi püüame leevendada sellega, et lisandunud on registreerimiskaartide jagajaid ning staadionile toome juurde ka laudu, kus neid kaarte saab täita.”

Esimeste startide eel aitab lastel jooksueelset soojendust teha Rio olümpiamängudel maratonijooksus osalenud Tiidrek Nurme. “Tiidrek on lubanud tulla lapsi innustama ning ehk saavad lapsed näha ka tema olümpianumbrit ja -varustust,” lisas Vallimäe.

Korraldajate sõnul ootab kõiki lõpetajaid finišis medal ning meenekott, võistluse lõppedes on kõigil osalejatel võimalik aga pretendeerida põnevatele loosiauhindadele.

Kogu võistluspäeva jooksul pakutakse meelelahutust ka lapsevanematele. “Nagu mullugi, on ka nüüd kavas lapsevanemate jooks, mis ei ole maksimaalse tulemuse peale, vaid jooksjatele antakse ette jõukohane aeg, mille jooksul tuleb distants läbida,” lausus Viljar Vallimäe. “Kõige täpsema aja jooksjatele on ette nähtud auhinnad, mis on välja pandud Jõgeva linnapea ja Estemi poolt.”

Tavapäraselt toimuvad võistluste ajal ka erinevad ajaviitevõistlused, kus lapsevanemate kõrval saavad osaleda ka lapsed. “Paremaid selgitatakse kummikuheites ning selguvad ka Kruvikunn 2016 ja Olivia Õlikunn 2016,” ütles korraldaja. “Tahame, et ka vanematel oleks laste starte oodates või võistluste järel midagi huvitavat teha.”

Jõgeva sügisjooksu distantsid

Kuni 3aastased 100 m

3-4aastased 200 m

5-10aastased 400 m

11-16aastased 800 m

Registreerimine jooksudele algab pühapäeval kell 11, esimene start antakse kell 12

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus