Kamarisse kerkis lumelinn

Põltsamaa vallas Kamaris otsustas peamiselt sealse haridusseltsi liikmetest koosnenud seltskond möödunud pühapäeval oma lumelinna ehitada.

Kamari külavanema Indrek Eensalu sõnul olid lumelinna idee algatajad küll nende oma küla poisid, ent eks sellise idee teostamisele tuli õlg alla panna ka täiskasvanud külaelanikel. Külavanema sõnul üritasid poisid alguses küll omapäi lumelinna ehitamisega hakkama saada, ent neil jäi selleks jõudu napiks. Umbes nädal varem tõsteti kopa abil suuremal hulgal lund kuhjadesse, et hiljem sellest midagi põnevat meisterdada saaks. 

Supitirin sai ka täpid

Kamari seltsimajast teisel pool teed asuvale platsile saabusid ehitajad pühapäeva ennelõunal. Umbes pooleteise tunnise töö järel võis lumelinna juba näha sellisel kujul, nagu rajajad selle plaani võtnud olid. Lumelinna üks omapärasemaid rajatisi oli kindlasti Indrek Eensalu ja Vaike Nikluse kätetööna valminud supitirin, millele Vaike Niklus isegi punased täpid peale maalis, et oleks nagu päris. “Nüüd on meie kokast külaseltsijuhil võimalik siin kõigile suppi pakkuda,” tegi Indrek Eensalu nalja. Uhke oli ka pika sabaga draakon, mille silmadeks põlevad küünlad.  

Liumägi ja iglu kuuluvad ehtsa talve juure

Poisid meisterdasid aga nende päralt olnud lumekuhilast iglu, mille ehitamise juures oli olulisemaks tegevuseks selle sisemuse lumest puhtaks rookimine. Marju, Kati, Kaire ja Jane kätetööna valmis aga liumägi, mille tippu pääsemiseks treppki valmis meisterdati.

Tööriistadena kasutati lisaks labidatele ja kühvlitele ka saage  ja isegi kirveid. Liumäge ehitanud naiste sõnul saab kirvega hästi tükeldada suuremaid lumekamakaid, saega aga lõigata  sirgemaid servi.  

Küsimusele, miks ikkagi täiskasvanud sellise hoole ja vaimustusega peamiselt lastele mõeldud ettevõtmisel kaasa löövad, oli üsna üksmeelne vastus: “Miks mitte! Kes teab, mitme aasta pärast Eestimaal jälle niisugust ilma näha saame. Tunneme siin koos lastega rõõmu ehtsast talvest, mille ilmataat meile tänavu on kinkinud.”

iii

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus