Pajusi kultuuriaidas kõlas rahvamuusika

Möödunudreedese õhtu sisustas  Pajusi mõisa ait-kuivatis tunnustatud rahvamuusik Ants Taul. Valgamaal tegutseva Torupillitalu peremees  mängis lugusid torupillil ja Teppo lõõtsal. Vahepaladeks rääkis ta rahvamuusikast  ja selle esitamisega kaasnevatest traditsioonidest.


Kontserdi sissejuhatuseks esitas muusik omatehtud torupillil Kuusalu pulmamarsi  ja Kirstukandjate marsi. Viimasel muusikapalal pole aga midagi pistmist matustega, seda mängiti ammustel aegadel siis, kui pulmade ajal veimevakk tuppa kanti. “Vanasti mängitigi torupilli mitmete tegevuste saateks,” rääkis Taul.

Ants Taul tõdes, et torupillimuusikat on meeldiv kuulata maksimaalselt kaks tundi järjest, kui aga ise mängida, siis võib pillimees sõltuvusse sattuda.  Lõõtspillilugusid  mängis Taul August Teppo  meisterdatud lõõtspillil, millel kunagi on mänginud  ka kuulus Lõuna-Eesti rahvamuusik Karl Kikas, kes saigi tuntuks Teppo pillide tutvustajana.

Tunnustuste aasta isa 2000 ja Mulgimaa uhkus 2014 laureaat Ants Taul  rääkis sellestki, et on karsklane, ja lisas naljaga pooleks, et saab torupilli mängimisest samasuguse laengu nagu mõni teine mees kangema kraami joomisest. “Tuju muutub ka heaks, kuid siniseid esmaspäevi pole,” lisas ta. Torupillitalu eestvedaja Taul peab oluliseks ka maaettevõtluse senisest tõhusamat toetamist riiklikest vahenditest.

“Torupilli- ja lõõtsamuusika kõlas ait-kuivatis suurepäraselt. Rahvamuusika on mulle eriti südamelähedane, ja hea, et seda nüüd  meie kodukandis senisest veelgi sagedamini kuulda saab,” ütles Pajusi külaseltsi juhatuse liige Aili Soolepp. “Kontserdikülastajatele oleme alati pakkunud ka kehakinnitust ja midagi sellest on ikka ka kodukandis tehtud. Näiteks seekord küpsetas külaseltsi esimees Anu Elb karaskit,” lisas Aili.

“Möödunud aastal, kui Pajusi mõisa ait-kuivati korda sai,  selgus, et see sobib  hästi rahvamuusikakontsertideks. Mullu korraldasime kaks kontserti, tänavu aga koguni viis. Nüüd on ait-kuivati saalis ka kakssada tooli, mille muretsemisel andis oma panuse riigikogu liige Aivar Kokk,” ütles Pajusi ABFi juht Lembit Paal.

Järgmisel kontserdil Pajusi  mõisa ait-kuivatis  esinevad  Lõõtsavägilased.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus