Avatud talude päev tõi rahva maale

Möödunud pühapäeval teoks saanud üle-eestiline avatud talude päev osutus üle ootuste menukaks. Ka viie ettevõtmises kaasa löönud Jõgevamaa talu ja põllumajandusettevõtte esindajad tunnistasid, et nii suurt hulka huvilisi ei osanud nad küll oodata.


Jõgevamaal ootasid üleeile külalisi Külaotsa, Puutsa ja Miku talu ning OÜd Marimarta ja Nurme Aed. Igas neist käis umbes kakssada inimest. Tõsi, paljud inimesed jõudsid käia mitmes talus ja said nii mitu korda “üle loetud”.

“Mina kartsin kõige rohkem seda, et teeme küll suure ettevalmistuse ära, aga meile ei tule ühtegi inimest. See kartus osutus täiesti asjatuks,” ütles Torma vallas Koimulas maasikaid ja tomateid kasvatava OÜ Marimarta ostu- ja müügijuht Janika Lindsalu.

Marimarta maasikapõllul ja tomatikasvuhoonetes oli külalistel vaba voli kõike küsida ja seda võimalust kasutati agaralt.

“Kõige rohkem on küsitud seda, millised kasvud tomatitaimedelt eemaldada tuleks,” ütles Janika Lindsalu. “Aga on küsitud ka seda, kuidas me oma töö tehtud jõuame. Vastasin, et maasikaajal oled väsinud ainult alguses, teise nädala lõpuks läheb väsimus üle ja hakkad n-ö robotit panema: niipea kui hommikul silmad lahti teed, hakkad kohe masinlikult õigeid asju tegema. Ja nii õhtuni välja.”

“Meie perel on praegu aias ainult paar väikest rida maasikaid enda tarbeks, aga oleme plaani pidanud maasikaid ka müügiks kasvatama hakata. Olen ise praegu kodune ja see oleks üks viis elatist teenida,” ütles Jõgeva vallast Patjala külast OÜ Marimarta tegemisi kaema sõitnud Inga Kinks. “Siin oli hea võimalus tutvuda suuremahulise maasikakasvatuse köögipoolega. Ja kui kunagi maasikaistanduse rajamiseks nõu peaks vaja olema, siis tean, kelle käest seda küsida.”

Merikesele ja Laurile (esimene oli pärit Palamuselt ja teine Viimsist) oli OÜ Marimarta juba teine peatuskoht avatud talude tuuril. Enne olid nad jõudnud käia teravilja ja lihaveiseid kasvatavas Miku talus, mis asub OÜst Marimarta vaid kolme kilomeetri kaugusel Ookatku külas.

Neli tuuri

“Minul on tekkinud tänaste muljete põhjal aukartus nende tublide ja töökate inimeste ees, kes meie maaelu püsti hoiavad,” sõnas Merike. “Olen ka ise lapsepõlves päris palju maal olnud ning lauda- ja tomatikasvuhoone lõhn tekitasid suisa heldimustunde.”

“Täna on ikka uskumatult palju rahvast liikvel,” kinnitas Marimarta õuekohvikus aega veetnud Torma vallavanem Triin Pärsim. “Siinsel pererahval on neile mitte ainult põnevaid asju näidata, vaid ka väärt kraami müüa: maasikad ja tomatid lähevad hästi kaubaks. Ja tore, et ka Vaiatu külaseltsi naised on Marimarta rahvale appi tulnud: müüvad suupisteid ja tutvustavad oma ettevõtmisi.”

Miku talu noorperemees Mikk Tutt tegi avatud talude päeval neli karjamaatuuri, sest neid, kes lihaveiseid lähemalt näha soovisid, muudkui tuli ja tuli.

“Küsimusi esitati päris palju ja see näitas, et inimestel on asja vastu tõesti huvi. Sellest polnud midagi, et mõned küsimused mind ennast muigama ajasid: ega siis linnainimene saagi loomakasvatusest kõike teada,” ütles Mikk Tutt.

“Tänane päev on olnud ühest küljest väsitav, teisest küljest rõõmustav,” sõnas Miku talu perenaine Pille Tutt. “Huvi on tuntud nii meie talu ajaloo kui ka tänapäeva tegemiste vastu. See, et meie talu tegemistesse on kaasatud ka noorem põlvkond, annab ehk teistelegi usku talupidamise mõttekusse.”

Miku talu pererahvas oli avatud talude päevaks tühjaks teinud suure profiilplekist masinakuuri ning seadnud sinna sisse mõnusa kohviku. Isegi paar diivanit ja raamaturiiul olid kohale toodud. Suupärane, mida pakuti ja mida kaasagi sai osta, oli valminud põhiliselt naabruses elava Luule Väina osavate käte all. Teine naaber Valdi Reinas juhtis seebivalmistamise töötuba ning viis läbi Euroopa Liidu teemalist orienteerumismängu. Kohvikulistele pakkusid meelelahutust noored rahvamuusikud Kristi Talistu ning Karl ja Tanel Sakrits. Vahepeal liitus nendega ka Miku talu peretütar Kertu Tutt. Külalisi käis Mikul nii oma külast kui ka kaugest Austriast.

Pikem haagis

Rahvarohkeks kujunes avatud talude päev ka Puurmani vallas Tõrve külas Puutsa talus, kus kasvatatakse lihaveiseid.

“Hea, et taipasin džiibi jaoks pikema järelhaagise rentida, muidu poleks kõik karjamaasafarile minna soovijad ära mahtunud,” ütles Puutsa talu perenaine Airi Külvet. Temalgi tuli teha neli karjamaatretti. Loomad käitusid perenaise sõnul kenasti ning inimestele pakkus suurte loomade lähedalt nägemine tõelise elamuse. Airi Külvet on teatavasti üks maheveisekasvatajaid koondava MTÜ Liivimaa Lihaveis eestvedajaid ning tema loomade liha läheb müüki just Liivimaa Lihaveise kaubamärgi all.

“Mõned meie pühapäevased külalised osutusidki Liivimaa Lihaveise toodangu fännideks, kes soovisid oma silmaga veenduda selles, et meie loomade elu möödub tõesti stressivabalt karjamaal kasvades. Eriti hea meel oli mul selle üle, et meil käis külas nii palju lapsi, noorim neist vaid poolteise kuune. Tänulik olen ka Härjanurme maarahva seltsi esindajatele, kes külaliste toitlustamisele appi tulid,” sõnas Airi Külvet.

Ka Saare vallas Odivere külas tegutsevas Külaotsa talus ja Põltsamaa vallas Mõhkülas tegutsevas OÜs Nurme Aed läks avatud talude päev korda.

“Mulle kujunes see päev tõhusaks kogemuste vahetamise ajaks, sest külastajate hulgas oli päris kogenud lillekasvatajaid,” ütles Nurme Aia juht Aivar Maisväli. “Üks selle ala kõva tegija võttiski terve päeva vabaks selleks, et teiste maakondade kolleege külastada.”

Küsimusele, kas nad oleksid nõus ka tulevikus avatud talude päeval kaasa lööma, vastasid viie talu ja ettevõtte esindajad nii ja naa. Kes ütles kindla jah, kes soovis enne esimese korra väsimusest puhata ja saadud kogemused läbi arutada. Kindel on aga see, et laiem avalikkus võttis põllumajandusministeeriumi ja Maamajanduse infokeskuse eestvedamisel käivitatud uudse sündmuse tänuga vastu: kogu Eestis tehti 147 ettevõttesse ühtekokku üle 44 000 külastuse.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus