Adavere lapsed alustavad kooliaastat uuendatud koolimajas

 

Juba aastaid tagasi asuti Põltsamaa vallas seisukohale, et kõik valla koolihooned tuleb korda teha. Kui kolm koolimaja neljast on vallas tänaseks korda teha jõutud, siis ainsana jäi järge ootama see osa Adavere koolihoonete kompleksist, mis ehitatud nõukogude perioodil.

Tegelikult tehti vahepeal põhjalik uuenduskuur Adavere vanale mõisahoonele, kus on ruumi nii lasteaiale kui koolilastele, samuti sai uue kuue Adavere kooli võimla.

Põltsamaa valla ehitusnõuniku Margi Eina sõnul valmis Adavere Põhikooli äsja renoveerimisel olnud hoone 1976. aastal. Remondiks hakati valmistuma juba enam kui poolteist aastat tagasi ja töödega alustati käesoleva aasta alguses. Tõsi, lepingu kohaselt pidi ehitus-remonditöö lõppema juba 15 juulil. 

Tööde lõpp venis

Margi Eina sõnul valitigi ehitustööde lõpetamise tähtaeg varuga ja nii saadakse kõigega 1. septembriks ühele poole. Võimalike  hilinemise põhjustena nimetas ta objekti- ja projektijuhi vahetusi, samuti  peatöövõtjast ehitusfirma siseprobleeme.  

Möödunud õppeaasta teisel poolel koolihoones alanud lammutus- ja remonditegevuse tõttu tuli kooliperel oma igapäevatöö ümber korraldada ning leida võimalus õppetööd kusagil mujal läbi viia. Nii paigutati Adavere Põhikooli väiksemate klasside õpilased ajutiselt kohalikku õpilaskodusse, vanemate klasside õpilased mahutati aga mõisahoone ruumidesse.  

Koolihoone on nüüd suurem

Ehitusnõuniku sõnul on Adavere koolihoone renoveerimisel osalenud väga mitmed erinevad firmad. Nii näiteks alustas vanas koolimajas lammutustöödega Aspi. Välisfassaadi, põrandad ning vaheseinad uuendas ja ehitas Timor Ehitus, klaasfassaadi paigaldas Fenster Ehitus. Tänaseks on saadud nõusolek renoveeritud koolihoone kasutuselevõtmiseks nii päästeteenistuselt, tervisekaitselt kui ka muinsuskaitselt. Selle viimase tingib asjaolu, et värskelt renoveeritud koolihoone on kokku ehitatud muinsuskaitse all oleva mõisahoonega.

Renoveerimise käigus on koolihoone suuremaks ehitatud, täpsemalt on laiendatud selle sissepääsuosa. Kui enne renoveerimistöid oli koolihoones kasuliku pinda 1062 ruutmeetrit, siis nüüd on seda 1138 ruutmeetrit.

Sissepääsu juurest viib teisele korrusele trepp, mille kõrval asub väike bassein koos kahe valgustatud veejoaga. Trepihalli välisfassaadi kaunistuseks on kasutatud toonitud klaasi punases raamistuses.

Punaseid toone on kasutatud ka võimla välisfassaadil, samuti on punast värvi mõisahoone katus. Klassiruumide vahel paiknevad väikesed ruumid õpetajatele, kus saab hoida ka õppevahendeid. Varem esimesel korrusel asunud direktori kabinet asub nüüd teisel korrusel. Õpetajate tuba paikneb esimesel korrusel ning samas asub ka pikapäevaklass koos mänguruumiga.  

Ootamatud probleemid

Renoveerimise käigus tuli ette ka selliseid töid, mida algselt ette näha ei osatud. Nii tuli ehitada juurde siseseinu, samuti ilmnes ootamatuid probleeme ventilatsioonisüsteemi paigaldamisel. Lõpptulemus on kõigele vaatamata igati kiiduväärt. Margi Eina sõnul talle endale värskelt renoveeritud koolimaja küll väga meeldib ning ta usub, et küllap jäävad uuenenud hoonega rahule ka Adavere Põhikooli õpilased, õpetajad, lapsevanemad ja kõik teisedki.  

Koolimaja remondiks vajalik lähteülesanne anti käiku 2007. aasta 6. novembril. Renoveerimistööde projekt valmis eelmise aasta jaanuaris Tartu EKE Projektis ja selle koostas Kaiti Maasikmäe. Aasta tagasi alustati ettevalmistustöödega riigihankeks. Pakkumised riigihankekonkursil osalemiseks tuli esitada möödunud aasta. 10. oktoobriks.

Riigihankepakkumise kutsedokumendid võttis välja 13 firmat, kuid reaalselt osales konkursil 10 firmat. Neist parima pakkumise esitas AKKO Invest, kus summaks oli 6,3 miljonit krooni.

iii

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus