Logo lisati Jõgeva linna ametlike sümbolite hulka

Jõgeva linnavolikogu maikuisel istungil kehtestatud linna põhimääruse uues redaktsioonis on lipu ja vapi kõrval esmakordselt Jõgeva linna ametliku sümbolina sätestatud ka logo. Linnavolikogu toetust ei leidnud põhimääruse välja töötanud töörühma soov võtta logo ametlikult kasutusse ka selle esialgsel kujul, vikerkaarevärvilisena.

Tekitab segadust 

Päevakorrapunkti arutelu ajal tegi linnavolikogu IRL-i fraktsioon parandusettepaneku, millega sooviti põhimääruse eelnõu teise paragrahvi neljandast lõikest välja jätta lause “Logo on kasutusel ka vikerkaarevärvilisena”. Fraktsiooni esimehe Mihkel Kübara sõnul tekitab mitme erineva logo kasutamine vaid segadust. “Linna ametlik logo peab olema ühtede värvidega,” sõnas Mihkel Kübar. “Eelmisel aastal võeti linna 75. sünnipäeva raames taas kasutusele logo esialgne variant, mis oli vikerkaarevärviline. Juba toona oli oht, et see tekitab segadust ning inimesed ei saa aru, kas linna õige logo on roheline ja kollane või vikerkaarevärviline. Meil on väga ilus linna värvidega logo ning segaduse vältimiseks tuleks see lause põhimäärusest välja jätta.”

Linnapea Aare Olgo märkis, et logo taustalugu on tegelikult selle sümbolites, mitte värvides. “Värvid tegelikult ei käigi logo loo juurde,” ütles linnapea. “Värvid ei olnud algul nii olulised, oli mõte, et logo läheb kasutusse kahel kujul, rohelise ja kollasena ning värvilisena. Puhtisiklikult ei meeldi ka mulle see värviline logo.”

Linnavolikogu toetas IRL-i fraktsiooni parandusettepanekut praktiliselt üksmeelselt, selle poolt oli kolmteist ning vastu üks volikogu liige.

Sümboliteks lipp, vapp ja logo

Jõgeva linna põhimääruse uue redaktsiooni teise paragrahvi kohaselt on Jõgeva linna sümboliteks lipp, vapp ja logo. Linna logo koosneb neljast erinevast elemendist. Logo alläär on roheline nelja sakiga ristkülik, mille kohal seisab ristkülikuga sama kõrge mustas kirjas sõna “Jõgeva”. Selle kohal kõrgub kaheksa kiirega kroon, kus kiirte vahed on täidetud vaheldumisi vasakult alates rohelise ja kollase värviga, kiirtevaheline ala on ülevalt ümaralt lohkjas. Logo alumist vasakut serva ühendab parema alumise servaga 13 vaheldumisi rohelisest ja kollasest täpist koosnev poolkaar, mis algab ja lõpeb servaga sama kõrguselt rohelise täpiga. Linna sümbolitel kasutatakse kollast värvitooni Pantone Process Yellow ja rohelist Pantone 362. Sümbolite näidised asuvad linnavalitsuse kantseleis ja linna kodulehel. Põhimääruse kolmanda paragrahvi kohaselt on linna logo vabalt ja tasuta kasutatav.

Jõgeva linna logo võeti esmakordselt kasutusele 2003. aastal, seoses linna 65. sünnipäevaga. Logo leidmiseks välja kuulutatud konkursile laekus 43 tööd, võitjaks kuulutatud logokavandi autor oli Jõgeva kunstikooli õpilane, tollal 13-aastane Sigrid Kuusk. Võidutööl olid krooni kiirte vahed täidetud vikerkaarevärvidega, samas oli autor logo välja töötanud ka mustvalgena ning linna lipu värvides. “Missuguseid variante ja kuidas kasutama hakatakse, selle kohta teeb logokonkursi komisjon otsuse tuleval nädalal. Igatahes kavatseme seda, kuidas linnarahvas logo omaks võtab, juubeliaastal igakülgselt testida, “ ütles toona Vooremaale linnavalitsuse kultuuritöö peaspetsialist Hele Kull. “Meie esialgseks sooviks oli küll saada just linna juubeli logo, aga kuna võidukavand on nii hästi õnnestunud, pole võimatu, et hakkame seda edaspidi ka linna logona kasutama.”

Vahepealsetel aastatel juurdunud linna lipu värvides logo kõrval läks möödunud aastal seoses linna 75. sünnipäevaga taas käiku ka esialgne vikerkaarevärviline ideekavand. Linnavalitsuse tollaste selgituste kohaselt tähistas juubelimärk linna sünnipäeva-aasta ametlikke üritusi. “Linna logona jääb kasutusele kõigile tuttav rohelistes ja kollastes toonides kujundus, mis on juba oma kümneaastase prooviaja läbinud, linlaste poolehoiu võitnud ning sel aastal saab ka ametlikuks linna sümboolikaks kinnitatud,” teatas linnavalitsus eelmisel aastal.

i

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus