Ilmateemadel vaidlevad memmed tõid auhinna

Voore Põhikooli kaheksanda klassi õpilane Karolin Kruusaauk pälvis auhinna traditsioonilisel üle-eestilisel koolinoorte karikatuurikonkursil  “Mida naerad, koolijüts,” mille tänavuseks teemaks oli ilmastik.

Kuuelapselises peres kasvava Karolini üheks lemmikõppeaineks on kunstiõpetus ja meeldivaimaks harrastuseks joonistamine. “Eriti meeldib mulle loodust ja inimesi joonistada.  Postimehest lugesin kooliõpilaste karikatuurivõistlusest „Mida naerad, koolijüts”. Kuigi ma polnud varem pilapilte teinud, otsustasin oma võimed ja oskused proovile panna, sest pidasin konkurssi huvitavaks,” rääkis tüdruk. Kunstikonkursil on Karolin

ennegi edukalt osalenud. Nimelt saavutas ta teise koha tori tõugu hobuse joonistamise võistlusel.

Karolin Kruusaauk saatis võistlusele neli karikatuuri.  Zhürii valis nendest kümne parema joonistuse hulka ja premeeris autasuga naljapilti, millel on kujutatud vanamemmesid ilma üle arutamas. Üks vanuritest ütleb, et sünoptikud lubasid sel aastal soojemat kevadet ja rohelisemat muru. Teise arvates ei tasuks selliseid valimislubadusi aga uskuda. Praeguseni avatud näitusel Tartusse Raatuse tänava üliõpilasühiselamus on üleval ka Karolini karikatuurid kaheksast aknast välja vaatavast blondiinist, kes otsustavad internetist vaadata, missugune ilm parajasti väljas on, ja lumememmedest, kes arutavad, kas tänavu on parem ära minna metrooga või jõge mööda. Karolin esitas konkursile ka karikatuuri, millel lühikeses kleidis neiu talvises tuisus, mille all tekst: “Pole halba ilma, on vaid ebasobiv riietus”.

„Algul joonistasin mustandid, pärast  tegin puhtalt ümber. Piltidel kujutatud inimeste ja olustiku osas pidasin nõu ka kunstigümnaasiumis õppiva vanema õe Katriniga ja ka teiste pereliikmetega. Mul on hea kunstiõpetaja Anne Kana,” rääkis tüdruk.

Tartu Kunstigümnaasiumi õppejõu Paul Kunmani 1992. aastal algatatud ja tema  korraldatavale koolinoorte karikatuurivõistlusele  esitati tänavu 575 tööd 27 koolist.  Osalejaid oli ka Lätist.  

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus