Linnade liidu juhatus arutas Jõgeval omavalitsuste majandusmuresid

Teisipäeval Jõgeva Kultuurikeskuses toimunud  Eesti Linnade Liidu juhatuse koosolekul  olid kõne all peamiselt omavalitsuste ja omavalitsusasutuste riigipoolse rahastamisega seonduvad probleemid. Koosolijad otsustasid saata koolide ja lasteaedade rahastamise teemalise märgukirja haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele.  

 

Linnade liidu juhatuse koosolekul arutati rahandusministeeriumi sügisest majandusprognoosi, mis käsitles omavalitsuste tulubaasi ja eraldisi kohalikele eelarvetele 2009. aasta riigieelarvest. “Selge on see, et omavalitsused peavad täna teavitama sellest, et kümneaastane kasvuperiood on tänaseks möödas, ning eelarvere planeerimised peavad toimuma uutel alustel. Kui vaatame 2009. ja 2010. aastat, siis peavad eelarved olema küllalt konservatiivsed,” kommenteeris teemat Eesti Linnade Liidu juhatuse esimees, Tartu linnapea Urmas Kruuse.

“Kui arutada küsimust, kas omavalitsused on sama raskes seisus kui riik, siis tuleb öelda, et majandusliku olukorra muutus avaldab kohalikele omavalitsustele kindlasti hiljem mõju kui riigile, sest tulude laekumine on erinev. Riigi tulud sõltuvad suuresti aktsiisidest ja käibemaksust, kohalike omavalitsuste omad aga üksikisiku tulumaksust. Tulumaksu kasv ei pruugi senisel tasemel jätkuda ja väga paljud omavalitsused planeerivadki järgmisel aastal nullilähedast tulumaksu kasvu,” rääkis Kruuse

Samuti olid koosolekul teemaks riigi poolsed haridustoetused, nende jaotamine kohalike omavalitsuste eelarvetele ning koolieelsete lasteasutuste õpikeskkonna arendamise ning nende õpetajate palgaks toetuse eraldamise ja selle kasutamise tingimustega kaasnevad küsimused.

“Muret põhjustab asjaolu, et koolide investeeringurahad on praegu ligi 200 miljoni krooni võrra vähenenud. Haridus- ja teadusministeeriumi rea peal on aga tänavu ligi 66 miljonit vaba jääki. Nii otsustas Linnade liidu juhatus saata haridus- ja teadusminister Tõnis Lukasele märgukirja, milles on kirjas, et kui kaheksa protsenti palgakasvu on tagatud koolide ja lasteaedade pedagoogidele, siis oleks mõistlik investeeringuraha tagasi tuua koolide ja lasteaedade  keskkondade arendamiseks,” lausus Urmas Kruuse.

Jõgeva linnapea Viktor Svjatõšev märkis, et detsembrikuise Eesti Linnade Liidu juhatuse koosoleku korraldamine Jõgeval hakkab kujunema traditsiooniks.

“Mõttevahetusel osalenud linnapead said kingituseks kaasa kujundatud ja kaunistatud teksti kõnega, mille EELK peapiiskop Andres Põder pidas Jõgeval jõulurahu väljakuulutamisel kogu Eesti rahvale,” ütles ta.

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus