Elistverre jõudis tõrukoorem Põltsamaalt

Esmaspäeval käisid Elistvere loomapargi töötajad järel  Põltsamaa kooliõpilaste kingitusel. Möödunud nädalal korraldatud võistlusega koguti Põltsamaa Ühisgümnaasiumis üle 500 kilo tammetõrusid, mis loomapargi asukatele kingiti.

Tõruvõistluse mõttele tuli Põltsamaa kooli bioloogiaõpetaja Kaja Linde.

“Lugesin lehtedest Tartu Tammelinna päevadest ja sealsest juba traditsiooniks saanud tammetõrude kogumise võistlusest. Sealt tuligi idee, et miks meie ei võiks samuti Elistvere loomi aidata, tõrusid on meil sel aastal üsna palju, nii kooli ümbruses kui meie lähedal lossi pargis. Pakkusin kooli huvijuhtidele mõtte välja, neile see meeldis ja ka klassid koos klassijuhatajatega tulid ideega kaasa. Kui kedagi saab aidata, kellelegi rõõmu teha, on lapsed alati õhinal hakkamas. Eriti tore on loomadele head teha,” rääkis õpetaja Linde.

 Tema sõnul on nad aga lastega avastanud, et tammetõrud maitsevad ka partidele, kes nende kooli  lähedal jõel resideeruvad ja kampade viisi kohale kiirustavad, kui midagi söödavat pakutakse. 

Terve tsentner Vb-lt

Neljapäeval käis Põltsamaa kooli aiamajakeses kärme tõrukaalumine. Võisteldi klasside kaupa, kuid pandi tähele ka rekordimeistreid-üksiküritajaid. Esikohale tuli Vb, kes sai kirja 110,5 kilo. Klassitäiele nobenäppudele pakkusid aga arvestatavat konkurentsi Annelin Kokk ja Kristin Viks VIIIb klassist, kes kahekesi 62 ja pool kilo noppisid!  Teise koha saavutas Ia klass, kes korjas 63 kilo,  kolmandale kohale tulid IIIa klassi õpilased 54 kiloga. Kokku osales tõruvõistlusel 14 klassikollektiivi ja saagi suuruseks kaaluti üle 500 kilo.

“Armas ja tänuväärne tegu Põltsamaa laste poolt. Otsustasime, et premeerime võitnud Vb klassi ning Annelini ja Kristinit põhjaliku ekskursiooniga loomapargis giidi saatel,” rääkis Elistvere loomapargi perenaine Asta Sarv. 

Loomapark on tänulik 

Asta Sarve sõnul on tõesti liigutav, kui lapsed loomadest hoolivad ja selle nimel vaeva näevad, et neid aidata ja rõõmustada.

“Tõrude korjamine on aeganõudev töö, need tuleb ju ühekaupa üles noppida, et nad kenasti puhtad oleksid ja et me need siin lattu kuivama panna saame. Kui tuleb mõni pere, lapsel väike ämbrike omakorjatud tõrudega kaasas, on see nii armas,” rääkis Asta Sarv, mainides, et paraku  on laste omakasupüüdmatu aktsioon andnud “äriidee” mõnele pragmaatikust täiskasvanule, kes leiavad, et sügisesel mururiisumisel tekkinud lehepraht, kus ka tammetõrusid sees, loomadele sobibki. “Piinlik küll tunnistada, aga kahjuks on meile prügikottides ka sellist kraami sokutatud, kust ise peaksime tõrusid välja noppima hakkama, sest ega me ju  leheprahti hoidlasse viia saa, ” ütles loomapargi perenaine.

Kui kink tehakse siirast andmiserõõmust, teeb see head nii andjale kui saajale.  Seda on kogenud tammetõruaktsioonil osalenud nii Tartus kui Põltsamaal.

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus