Jõgevamaa linnade teed ja tänavad paranevad

    Ei teagi inimest, kes poleks kirunud meie linnade kehvas olukorras tänavaid. Auk augus kinni, augu põhjas aga jällegi auk. Sõiduteel võid kergesti oma auto lõhkuda, kõnniteel liikuja võib aga oma kondid murda. Tänavu on Jõgevamaa kõiges kolmes linnas teede parandamiseks nii mõndagi märkimisväärset tehtud. 

 

Sügiseks sai Jõgeval paremasse korda seitse tänavalõiku. Ligemale 43 000 ruutmeetri teepinna korrastamiseks kulus 3,9 miljonit krooni. Tänavu peaks algama ka linna  teedeehituse teine etapp, kui on selgunud riigihanke  tulemused.

Maikuus toimunud Jõgeva linnatänavate rekonstrueerimise riigihankel tegi  parima pakkumise AS KPK Teedeehitus, kelle ülesandeks jäi õige mitme eriti hullult auklikuks muutunud tänavalõigu parandamine. Septembri alguseks saidki siledamaks Turu tänav ja Mustvee maantee Jaama tänavani, haigla sissesõit Piiri tänavani ning enamik Pargi tänavast.

“Need tööd tehti freesimise ja pindamise meetodil, asfaltkatteni jõuame tulevikus, kuid sellisegi kattega tee peaks jääma normaalselt sõidetavaks. viieks-kuueks aastaks. Tolmuvabaks muudeti Kesk, Sõnajala ja Toominga tänav kogupindalaga 6500 ruutmeetrit. Nüüd võime öelda, et maakonnakeskuses pole enam kruusakattega tänavaid ning puudub vajadus teha iga-aastasi kulutusi tänavate tasandamisele ja sõelmetega täitmisele,” rääkis Jõgeva abilinnapea Aare Olgo.  

Neli miljonit jäi väheks

“Linna teede ja tänavate korrastamine aga jätkub: teine, veelgi mahukam riigihange on välja kuulutatud, selle võitja peaks selguma veel sellel kuul. Rahaline kate sellele hankele on olemas,” kinnitas abilinnapea.

Esmalt tahetakse korda teha kesklinna jääva Aia ja Sauna tänava lõigud, mis saavad uue asfaltkatte ja tänavavalgustuse. Korraliku valgustusega kõnnitee rajatakse Tähe tänava ja gümnaasiumide ning staadioni vahelisele haljasalale. Uueks saab Suure tänava vasakpoolne kõnnitee, mis on aastatega kõlbmatuks muutunud. Maxima kaubanduskeskusest kuni Piibe maanteeni peaks tulema poolteist kilomeetrit uut kõnniteed. Loogiline, et kõigi nende töödega tänavu toime ei tulda, enne jõuab talv pärale ja lükkab ehituse uude aastasse.  

Vaese mehe asfalt

Mustvee linn sai tänavu teede remondiks kulutada ligemale 1,4 miljonit krooni, seda on tublisti rohkem kui paljudel varasematel aastatel. Linna teede remondi riigihanke võitnud osaühing Moreen parendas Liiva, Kivi, Rohu, Sputniku, Marja, Kastani ja veel kümne kruusakattega tänava sõidetavust. Kivi, Vana Tartu, Jõe ja Benito-Agirre tänavatel parandati aluskatet ja kaeti põlevkivibituumeni ja kruuskillustikuga, mustkatte alla sai Pargi, Raudtee, Tähe, Uue, Kooli ja jupike Kastani tänavast ning bussijaama esine plats.

Mitmel tänaval oli vaja tõsta ka kanalisatsioonikaevud kõrgemaks, kokku oli neid 78. 

“Linnas on palju kruusakattega tänavaid, nende tolmuvabaks muutmisele kulub palju aega ja raha. Mullu õnnestus meil saada tänavate remondiks 800 000, tänavu aga veidi alla 1,4 miljoni krooni. Kuigi oli karta, et seoses majanduslangusega vähendatakse teederaha koguni poole võrra, saime alles juuli lõpus raha kätte ja võisime hakata riigihanget korraldama ja tegijaid valima. Tööde käiku segasid ka vahepealsed suured vihmasajud. Esmalt tahame paremaks teha linnasüdamele lähemal olevad ja liiklusrohkemad teed ning järk-järgult jõuda ka kaugemale. Teede asfalteerimine on üpris kallis ja esialgu ei jõua me seda teha. Peame leppima mustkattega, nn vaese mehe asfaldiga,” nentis Mustvee linnapea Mati Kepp ning lootis, et ka järgmisel aastal saab linnatänavate korrastamiseks  raha — kasvõi sama paljuke kui tänavu.  

Põhirõhk pargi- ja kõnniteedel</p>

Põltsamaa linna selle aasta suurim ettevõtmine oli Vana-Põltsamaa pargi korrastamine. Koos uute, kivikattega  pargiteede  rajamisega kulus uuenduskuurile ligemale kaks miljonit krooni. Pisut üle miljoni läks tänavate pindamisele ja Lossi tänava kõnniteede korrastamisele, Suure silla kõnniteedele tuli teha avariiremonti.

 “Tänavu ongi põhirõhk teede jalakäijasõbralikumaks ja kruusakattega tänavate tolmuvabaks muutmisel. Lõppjärgus on Lossi tänava kõige kehvemas seisus olnud kõnniteelõigu uute kividega katmine ja mõnesaja ruutmeetri ulatuses mahasõiduteede asfaldiga täitmine,” andis Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots teedel ja tänavatel tänavu tehtust lühiülevaate. Loomulikult ei saa linn järgmisel aastalgi teetöödeta läbi, kindlasti jätkatakse tuleval kevadel ka 9,6 ha suuruse vana mõisapargi korrastamist ja valgustuse uuendamist.

ARDI KIVIMETS

blog comments powered by Disqus