Eesti künnimeistri tiitli võitis Raido Kunila

Möödunud nädalavahetusel Viljandimaal Olustveres peetud Eesti künnimeistrivõistlustel pälvis meistriklassis tavaadraga kündmises esikoha Torma valla talupidaja Raido Kunila. Teine Tormas elav künnimees Margo Pajo jäi noorteklassis seitsmendaks, kuid osales ka väljaspool arvestust meistriklassis, kus rohumaakünnis parima tulemuse sai.

Künnikonkursil osalejatel tuli esimesel päeval võistelda kõrrepõllu- ja teisel rohumaakünnis. Raido Kunila sai esikoha mõlemates künniviisides. Tavaliselt osutub rohumaa künd veidi keeruliseks. Olustveres oli aga seekord rohumaa rajatud kevadel ja nii polnud sinna veel söödikamarat tekkinud. “Eeltoodut arvestades võib rohumaa ja kõrrekündi raskusastmetelt üsna võrdseteks jõuproovideks pidada,” ütles künnivõistlustel Jõgeva aktsiaseltsi A. Tammel esindanud Kunila.

Olustveres oli Kunilal võistlusadraks firmas Kverneland valmistatud ader, millega on ta kündnud juba mitmetel võistlustel. “Olen seda atra pidevalt täiustanud, pannud juurde lisarattaid ka ketasnuge, teinud masina kergesti reguleeritavaks,” rääkis ta.

Kuuendat korda Eesti künnimeistriks tulnud Raido Kunila sai rändauhinnaks hõbedase taldriku, mille Soome Künniliit Eesti künnivõistluse võitjatele paarikümne aasta eest välja pani.

Eesti Künniselts autasustas Kunilat rahalise preemiaga ning firma Kverneland Grupp kinkekaardiga Värska Veeparadiisi. “Raido Kunila rahulikus ja stabiilses künnis oli igal sammul tunda meistrikätt,” kiitis Eesti Künniseltsi esimees Arvi Tammel.

Teise koha sai pöördadraga künnis Heimar Vares Tartumaalt ning kolmandaks tuli Kaspar Järvala Kehtnast. Esikoha võitis Jüri Lai Järvamaalt.

“Olustveres peeti künnivõistlused neljandat korda ja arvatavasti võiksid need siin ka tulevikus toimuda, sest siinne ametikool oskab ja suudab võistluste läbiviimisele väga hästi kaasa aidata,” ütles Raido Kunila.

“Võistluskünd on mulle hobi. Osalema stimuleerib mind suuresti ka võimalus osaleda künni maailmameistrivõistlustel. Tänavu ei õnnestunud Eestil majanduslikel põhjustel oma esindajat nendele võistlustele saata. Loodan, et järgmisel aastal on võimalused siiski paremad ja saan Sloveenias võistelda,” rääkis Kunila.

Möödunud aastal Eesti künnimeistrivõistlustel esikoha võitnud tormalane Margo Pajo jäi seekord noorteklassis seitsmendaks. Väljaspool arvestust proovis ta aga oma võimeid ka meistriklassis, kus rohumaakünnis parima tulemuse sai. “Hea tulemus oli mulle endale ka üllatuseks,” ütles Tartu Decartes’i Lütseumis õppiv noormees.

26. ja 27. septembril toimunud künnivõitlustel oli võimalik jälgida ka hobusega ja linttraktoriga kündmist ning traktori vigursõitu. Toimus ka hoidistemess ning eksponeeriti Eesti kiireimat autot.

Künnivõistlusi korraldas Olustvere teenindus- ja maamajanduskool koostöös Eesti Künniseltsi, Põllumajandusministeeriumi ja liikumisega Kodukant.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus