Saare valda kerkib elamukompleks

 

Teisipäeval tutvustasid EastVenture Eesti OÜ juhid Velvo Vaht ja Jason Daniels Saare valla volikogule planeeringut, mille järgi peaks umbes kolme aasta pärast Nõmme järve ümbruses valmima elamurajoon.

Saare vallas asuva Nõmme järve ümbruse maa-ala avastas Daniels neli aastat tagasi, mil ta plaanis Eestisse puhke- ja elumajade ehitust. Selleks ajaks olid Tallinnas ja Tartus kinnisvarahinnad niivõrd kõrgele tõusnud, et sinna polnud enam kasulik ehitada ning seega asus Daniels otsima Eesti looduskauneid kohti, sest pilvelõhkujate ja klaaskarpide ehitamisest mees huvitatud ei ole. Tema enda sõnul otsustas ta Saare valla kasuks põhjusel, et Nõmme järve ümbruses on säilinud palju metsikut loodust.

Esialgse planeeringu järgi on sinna maatükile võimalik rajada ligikaudu 30 elamukrunti, kuhu ehitatakse umbes 100 ruutmeetri suurused palkmajad. Praegu on valmis ainult üldplaan ja hoonete täpne arv ei ole veel teada, arhitektuuriline plaan peaks valmima järgmise aasta jooksul.

Jason Daniels armastab maaelu ja puutumata loodust, tema eesmärk on rajada elamurajoon sealset keskkonda maksimaalselt säilitades.

Praegu käivad läbirääkimised Nõmme järve läänekaldal asuva raieala omanikuga. Daniels soovib, et sealset metsatukka maha ei võetaks  ning loodab, et nende ettevõte jõuab maaomanikuga selles küsimuses kompromissini. 

Kohalik tööjõud

Danielsi sõnul on neil plaanis nii keskkonna säilitamine kui ka selle parandamine. Kõigepealt tehakse järvevee uuringud ning selle põhjal võetakse vastu järgmised otsused. “Kindlasti saab Nõmme järvest hea kalastuskoht,” sõnas Daniels, kes on ka ise paadunud kalamees. Plaan on jätta ka järve üks kallas täiesti metsikuks.

Järgmine oluline fakt Saare valla elanike jaoks on see, et EastVenture Eesti kavatseb elamurajooni arenduses kasutada võimalikult palju kohalikku tööjõudu ning töökohti jätkub ka kompleksi valmides. Nimelt planeeritakse sinna ehitada ka administratiivhoone ja kindlasti hakkab rajoon vajama 

Investeering noortesse

Kuna praegu on pankadest kinnisvaraarenduseks suhteliselt keeruline laenu saada, siis kavatseb Jason Daniels Nõmme järve elamurajooni rajama hakata oma rahaga. Juba järgmise aasta kevadel hakatakse järve ümbruses välja ehitama tänavavalgustust, teid jne.

Elamurajoon peaks kõigi eelduste kohaselt valmima umbes kolme aasta pärast. Ehitusmaterjali ja tööjõu hinnad kõiguvad  praegusel momendil pidevalt, järelikult ei teata praegu ka veel projekti lõplikku hinda.

EastVenture Eesti OÜ on Saare valla üldisest arengust samuti huvitatud: ettevõte annetas 360 000 krooni Kääpa lasteaiale sisustuse ostmiseks. Danielsi sõnul on investeerimine noortesse esmatähtis.

 Suurbritanniast pärit Jason Daniels kiitis eestlaste külalislahkust ja andis lootust, et Saare valda ning EastVenture Eesti OÜ-d ootab ees pikk ja edukas koostöö.

EILI KOITLA

blog comments powered by Disqus