1961. aasta rahareformist mäletan aegunud kopikaid

Minuealised mäletavad ilmselt täpselt ainult rublade vahetamist Eesti kroonide vastu. 1961. aasta rubla devalveerimisest, kui kõik hinnad ja palganumbrid kümnega jagati ehk neilt üks null maha võeti, mäletan vaid aegunud kopikaid kodus sahtlites.

Samuti panin tähele, et mõne raamatu tagakaanel oli üllatavalt kõrge hind, näiteks 10 või 15 rubla. Siis ema ütles, et see on vanas rahas, loe üks komakoht ettepoole.

Vanade kopikatega sai  lapsena poodi mängitud, aga eks neid  sattus vahel laste initsiatiivil poodi ka. Ikka lootis keegi, et ehk annab poetädi ka nende vaid pisut teistmoodi väljanägemisega 15- ja 20-kopikaste eest kommi, sest mõnikümmend kopikat oli kuuekümnendate lõpus koolijütsi taskus arvestatav summa.

Eesti kroon ei tulnud aga meie perre just lõbusalt, sest oli ju viimase minutini salastatud, kui palju raha vahetatakse, milline on kurss, mis juhtub pangaarvel oleva rahaga jne. Seetõttu polnud rublasid vahetamiseks just palju säästetud ja esimesed kroonikuud ikka väga kitsad. Lapsele sai igatahes tol ajal nädala taskurahaks  antud kaks krooni.

i

KAIE NÕLVAK

blog comments powered by Disqus