Maaülikooli uus toidulabor kujuneb tootjatele koostööpartneriks

Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetoolis avatud ainulaadne laborikompleks on tipptasemel praktikakohaks üliõpilastele ning parandab koostöövõimalusi teadus- ja õppeasutuse ja toiduainetööstuse ettevõtete vahel nii tootearendusel kui ka teistes valdkondades. Maaülikooli koostööpartnerid on ka mitmed Jõgevamaa firmad.


Eesti  Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli dotsendi Ivi Jõudu andis teada, et nüüdseks on selles õppeasutuses loodud väga unikaalne laborikompleks.  „Nii häid tingimusi pole toiduainete tehnoloogia üliõpilastel varem olnud.  Kompleks koosneb mikromeiereist ning lihatehnoloogia, jookide, pagari- ja kondiitritoodete uurimise laboratooriumidest. Väljaehitamisel pidasime oluliseks ka mitte dubleerida seadmeid juba varem loodud laborites,“ ütles ta.

„Laborikompleksi ehitamine ja sisustamine toimus Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi kõrgkoolide rahastamise programmi ASTRA raames,“ märkis õppejõud.  

Mitmekülgne koostöö toiduainetööstustega

Ivi Jõudu sõnul saab nüüd  väga väikesi toiduainekoguseid kasutades toota piima- ja lihatooteid ning pagari- ja kondiitritooteid ning neid hinnata. „Toiduainetööstused saavad laboreid kasutada nii teadusuuringuteks, tootearenduseks selle erinevates etappides kui ka koolituste läbiviimiseks.  Me soovimegi pakkuda ettevõtetele terviklikku lahendust alates ideest kuni lõpptulemuseni,“ rääkis ta.

Õppejõud nimetas maaülikooli väga pikaajaliste koostööpartneritena ka E-Piim Toomist ja lihatööstust Adavere MEAT OÜ. „Meie poole on pöördutud mitmesuguste probleemidega. Viimasel ajal on suurenenud ka väikeettevõtete huvi konsultatsioonide vastu.  Väga vahva, et nädal tagasi võttis meiega ühendust õpilasfirma Tartust. Oleme ikka nõu ja jõuga aidanud. Samuti on koostööd tegevad ettevõtted ka meie tudengitele praktikabaasiks,“ lisas Jõudu.

Teadlaste panus smuutide heaks

„Oleme Eesti Maaülikooliga edukalt koostööd teinud.  Suurema tähelepanu sellest on pälvinud  koos EMÜ teadmistepõhise tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuse teadlastega aretatud uued funktsionaalsed Pai Pluss smuutid, mis on mõeldud ennekõike vaimse töö tegijatele.  2016.  aastal valiti need smuutid  Eesti parima toiduaine konkursil parimaks mittealkohoolseks joogiks.

Kindlasti on plaan tutvuda uue laborikompleksiga, mis võimaldab planeerida edaspidist koostööd,“ lausus AS Põltsamaa Felix turundusdirektor Marek Viilol.

„Scanola Baltic AS on teinud Eesti Maaülikooliga koostööd Olivia fritüürõli ja Scanola loodusliku grillsüüteõli väljatöötamisel. Maaülikoolist osalesid projektis Vilma Tatar ja Hannes Mootse,“ rääkis ettevõtte kontorijuhataja Janne Birk.

 Dotsent Ivi Jõudu avaldas Vooremaale muuhulgas arvamust, et Eesti põllumeestelt tuleb toiduainetetööstusele väga kvaliteetset toorainet.

„Toidutootjate eesmärk omakorda on tervisliku, puhta ja hügieeninõuetele vastava toodangu valmistamine. Selleks püütakse kasutada tervislikke lisaaineid, tervistkahjustavaid aga vältida,“ lisas ta.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus